Николов: Петното няма да попречи на работата в АЕЦ Козлодуй
Николов: Петното няма да попречи на работата в АЕЦ Козлодуй / netinfo

Интервю с Кирил Николов, директор "Производство" в АЕЦ "Козлодуй”.

Как се подготвяте да действате спрямо петното?

То все още не е пристигнало при нас. Ние смятаме, че сме готови да го посрещнем. Съвместно с „Гражданска защита” монтирахме бонови заграждения, комбиниран с понтонни заграждения, с които смятаме да отклоним пътя на петното, за да не навлиза то в каналите на АЕЦ „Козлодуй”.

Смятате ли, че с това, което вече сте извършили, предотвратявате всякаква опасност за атомната централа?

Това е което предвиждат нашите програми за действие в такива случаи.

Обяснете за тези бонови заграждения. Какво представляват те?

Това са плаващи съоръжения, приличат на понтони. Те се поставят под определен ъгъл и когато тези нефтени петна плават по повърхността, течението ги избутва покрай тези заграждения и те продължават по течението надолу, а не се отклоняват. Нашият канал е разположен перпендикулярно на Дунав и взема вода от там. Дори остър ъгъл има, т.е. по-малък от 90 градуса.

Днес чата в пресата мнения на специалисти, не са цитирани имена, които обясняват, че попадането на петролни продукти в охладителните системи на централата може да е опасно заради високите температури на циркулиращата вода. Съществува ли такава опасност и само теоретична ли е тя?

По-скоро е теоретична, тъй като се говори за охлаждане на реактора. Реакторът е далече. Имаме няколко контура за охлаждане, реакторният контур за охлаждане няма никаква връзка с дунавската вода. Дунавската вода охлажда конвенционалната част на централата и там може да се наруши топлообменът, да имаме някакви затруднения, но не очакваме да има сериозни проблеми, които да доведат до срив на енергопроизводството.

Целта на разговора е да разберем, кое е най-лошото, за което сте подготвени. Ще спре ли някаква част от дейността на централата и коя?

Засега не планираме да спре някаква част от централата, т.е. смятаме, че централата ще продължи да работи на мощността, на която работи и сега.

Какво Ви казват хората, които следят движението на това петно. Кога ще стигне до там?

Очакваме го след 11.00 часа. Разполагаме с катер на Гранична полиция в нашия район. Засега нямаме информация петното да се е появило в района на Козлодуй.

Колко души работят по предотвратяване на опасността?

Трудно мога да Ви кажа. Имаме хора, които си изпълняват редовните трудови задължения и по съвместителство работят там, така че трудно маже да се каже какъв е броят на хората, които само с това се занимават.