Не-зависимостта
Не-зависимостта / снимка: Sofia Photo Agency

Вчера беше 22 септември – Денят на независимостта. Една дата, която дълго време се бореше за място в историята ни и която като че ли най-после успя да намери уважение, или може би не е съвсем така. Чакайте да видим! Вчера не беше кой да е ден на независимостта, а точно век от събитието – 100 години българска независимост.

Седмици преди това големите родни частни телевизии отброяваха дните до 22 септември, остават 8, 7, 6…., напрежението расте обаче отброяването не беше заради някаква си 100-годишнина от независимостта, а от началото на двете шоу предавания в ефира на частните медии – Dancing Stars и Big Brother 4. Цялата страна ги чакаше тези предавания, както и Освобождението не сме чакали. Хора по села и паланки се питаха: „Кой влиза в къщата, а кой ще танцува валс, ами фокстрот кой ще танцува?” Едни бяха за Big Brother, други за Dancing Stars, някои бяха за двете. И така, навръх 22 септември – 100-годишнината от независимостта, стартираха двете предавания, с които БиТиВи и Нова телевизия ще радват зрителите в следващите седмици, благодарим им!

Какво повече му трябва на зрителя?! Само вчера да не беше пустият 22 септември. Уж най-българският празник, уж много важен, а веднага след претупаното включване от Велико Търново медиите-гиганти насочиха вниманието към шоу програмите си.

Възбудени репортери с микрофон в ръка казваха по няколко пъти: „Уникално”, „Невиждано”, „Абсолютно”, ама не за независимостта, а за шоуто. При прякото си включване с премиера репортерката на БиТиВи, по незнайно чие безумно нареждане, го попита, щял ли да гледа Dancing Stars. И това навръх празника на независимостта.

Вие представяте ли си навръх 4 юли някаква си репортерка, от NBC да кажем, да пита американския президент, ще гледа ли той еди-кое си шоу. На Станишев чак му стана неудобно – едно е да висиш в лифт, друго е да те питат такива глупости. Различен вид неудобство е.

И така в разгара на тържествата по случай 100 години от независимостта целокупният български народ гледаше танцуващи звезди и мйекащи дами, докато само ретроградното БНТ1 предаваха тържествената заря и словото на президента. Когато и в София задумка зарята, първите звездни двойки вече се бяха завъртели в ритъма на английския валс, а шокът и ужасът в къщата на Big Brother 4 бяха, че не е къща, а бутафорни отломки от самолет. Българският зрител вече полека-лека забравяше 100-годишнината от Независимостта. Даваха нещо по-интересно по телевизията.

Ние българите много обичаме да се пишем патриоти, огромни патриоти с осем хиляди години история. Адам е първият българин, Ева и тя е българка. Да не говорим, че Господ отдавна е българин.

Жалко за тази многовековна история си мисля, жалко! Защото днес патриотизмът ни е показен, повърхностен, цветен като опаковка на царевични пръчици. Защо му е на българина някаква си независимост, щом има толкова забавни програми по БиТиВи и Нова телевизия. При това с великолепни небългарски имена – Dancing Stars и Big Brother. Независимост ли, уважаеми, изобщо не ни трябва независимост, да ме прощават. Какво като нямаме топла вода и ни спряха парите по САПАРД?! Важното е шоу да има.