Не можем да доведем Филчев насила пред комисията
Не можем да доведем Филчев насила пред комисията / netinfo

Коментар на Соломон Паси, председател на парламентарната комисия по външните работи, пряко от столицата на Азербайджан Баку, в "Седмицата" на Дарик радио.

Вие сте, така да се каже, по-близо до Никола Филчев, през няколко държави там е Казахстан.

Аз се намирам по-близо до азиатския народ и по-близо до това, което НДСВ направи по време на нашето управление между 2001 и 2005 година. Тогава успяхме да съживим отношенията с бившите съветски републики. НДСВ успя да възстанови голяма от един загубен потенциал. И това стана главно покрай нашата работа под председателството на ОССЕ и в момента съм тук с една малка парламентарна делегация, за да дадем един допълнителен тласък на отношенията между Азербайджан и България. Правим го в изключително подходящ момент, защото точно вчера бяха подписани споразумения между Азербайджан и Казахстан, за който говорим по един малко по-негативен повод, според който Казахстан се присъедини към голямата инициатива за изграждане на големия нефтопровод Баку - Джейхан, газопровода също така. По този начин Азербайджан се превръща в една изключително стратегическа от инфраструктурна и от инвестиционна гледна точка държава.

Е, хайде да ви питам директно, господин Паси, смятате ли, че българската държава изпрати подходящ посланик в тази толкова важна от това, което вие описвате, държава Казахстан?

Казахстан наистина е изключително важна държава и можем да имаме само удовлетворение от факта, че именно през време на нашето управление успяхме да издигнем отношенията на едно ново равнище. Сега конкретно за това назначение аз и, първо, когато в чужбина избягвам да коментирам вътрешнополитически теми. А второто нещо, което мога да кажа, е, всички знаят, че въпросният човек беше и главният инспиратор на един голям заговор срещу мене и не бих искал в момента чрез своите коментари да оставям някого с впечатление, че използвам положението си за разчистване на сметки или търсене на някакъв реванш. В края на краищата смятам, че историята ще открие истината.

Добре, в известен смисъл вие не си изпълнихте служебните задължения. Защо вашата... ръководената от вас парламентарна комисия по външните работи не изслуша българския посланик в Казахстан?

Аз съм бил и министър, и депутат и винаги когато правосъдието ме е канило да свидетелствам по едно или друго дело, съм го правил, това, смятал съм, че това е мой морален дълг. Никой път не съм наблягал на имунитетите, с които са облечени депутатите, и смятам, че това е едно нормално човешко експертно поведение. Още повече на политик и на човек, който е имал желание на участва в управлението на страната. Наистина като комисия ние поканихме бившия главен прокурор, сега вече посланик в Казахстан, да бъде изслушан по начина, по който сме канили всички останали посланици. Разбира се, моята комисия няма инструментите, с които разполага прокуратурата, да доведе насилствено някого да свидетелства и да говори. Отправена е една нормална човешка покана и тези посланици, които желаят, се отзовават на нея...

Накрая да кажете, политически ли ви натискаше Никола Филчев с делото, че сте разузнавач на вражи разузнавания?

Ами това беше една история, съшита с бели конци, да обвиняват външен министър за шпионаж в полза на чужда държава е наистина повече от комично и както и се правеше в момента, в който започна представянето на новото правителство. Разбира се, аз съвсем търпеливо ще изчакам всички юридически процедури да приключат, преди да реша какво да правя след това, но наистина тогавашната прокуратура в тогавашния си състав беше инспиратор и организатор на този наистина мащабен фарсов заговор.