Настъпва ли нова ера за руската политика?
Настъпва ли нова ера за руската политика? / снимки: Reuters

Протестите в Русия в събота срещу победата на Единна Русия на парламентарните избори и първата официална реакция на Кремъл са сред водещите теми на западните издания.

В пост във Фейсбук руският президент Дмитрий Медведев обеща разследване на твърденията за нарушения на изборите на 4 декември. Веднага руски коментатори припомниха предходни обещания за разследвания, които не дадоха резултат, например разследването за смъртта на адвоката Сергей Магнитски, пише вестник "Дейли телеграф". Изданието отбелязва, че правителството в Русия става все по-нервно заради протестите, но посочва, че властите не успяват да разберат движението на недоволните, чиито редици набъбнаха много през седмицата след изборите.

Путин не очакваше онова, което се случи след парламентарните избори, пише вестник "Фигаро" по повод демонстрациите, организирани в 130 руски града в събота срещу резултата от парламентарния вот. Премиерът и кандидат за президент е изправен пред най-голямото вътрешно предизвикателство от 2000 година насам допълва вестникът.

За Русия това е краят на една ера, отбелязва британският вестник "Гардиън". Първо, партията на Путин Единна Русия спечели по-нисък резултат от очакваното на изборите и второ, Путин издигна фасада от уж демократични институции, които обаче се изплъзнаха от контрола му. Поуката от резултатите от изборите за руския парламент е една - пост-Елциновата ера приключи. Путин върна страната към стабилност след колапса на жизнените стандарти и неограничената приватизация от 90-те години. Като повиши цените на петрола и на природния газ Путин събра и достатъчно пари, за да плаща заплатите и пенсиите и да създаде илюзията за "пълзящ" просперитет. Но сега Русия е изправена пред годишен бюджетен дефицит, подобен на този на големите икономики. Хората отново се оплакват от жизнените стандарти, от инфлацията, безработицата и лошото здравеопазване, както и от корупцията и бюрокрацията. Така че сега Путин и неговите колеги не само трябва да осигурят икономически растеж и по-добри социални услуги, но и да наложат върховенството на закона за гражданите и бизнеса.

Настъпва ли нова ера за руската политика
netinfo

Внезапно пред Кремъл се очерта голям проблем, след като младите хора и хората от средната руска класа станаха политически ангажирани, отбелязва вестник "Индипендънт". Властите с ужас наблюдаваха как броят на хората, които се присъединиха към протестите в събота нарастваше все повече и повече, допълва изданието. Путин със сигурност ще бъде избран за президент през март, но неочакваните протести не могат да бъдат пренебрегнати. В противен случай Кремъл ще бъде изправен пред труден избор - или да приеме политически процес, позволяващ критичен поглед върху Путин и антуража му, което би накърнило сериозно популярността му, или да поднови репресиите срещу дисидентите и по този начин да настрои още повече срещу себе си опозицията. И двата варианта са очевидно рисковани за Кремъл. Единственото сигурно нещо е, че руската политика навлиза в нова фаза, заключава вестникът.

Американският вестник "Ню Йорк таймс" отбелязва, че демонстрациите от събота срещу изхода от изборите са били изненадващо отразени подробно от телевизиите. Изданието коментира и парадокса, че средната руска класа, на която Путин помогна да стане по-богата, сега се обърна срещу него. (БТА)