Нашенският преход през погледа на шопа
Нашенският преход през погледа на шопа / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Нашенският преход през погледа на шопа
56119
Нашенският преход през погледа на шопа
  • Нашенският преход през погледа на шопа

Как най-кратко ще опишете даден политик, който е емблематичен за българския преход? Това попитахме нашенци от Западна България - отрудени, необразовани и стари, но със своя философия за всичко, което се случва на политическата сцена. Пък и шопът винаги си има мнение, дори понякога самият той да не е съгласен с него...

Тодор Живков в съзнанието на селския човек е останал с добро. „Он, навремето прави човеко", казва шопът, „А тия, днешните, младите, племенниците разваляа".

Отрудена женица допълва за по-спокойното време, в което е живяла, с твърдението, че по Живково време не заключвала вратата на къщата си: „Сега обаче насекъде тураме катанецо," завършва шопът.

Към руския колега на Живков Михаил Горбачов обаче нашенецът е по-критичен: „Горбачов развали Варшавскио договор и те това е. Пиле не моеше да префръкне през България, а са - кой си сака, он си минава по секо време."

Желю Желев е запомнен на село с отмяната на софийското жителство: „Он маана жителството. Докараа от селата народ, наводниа София, а селата опустеа. Ние тамън тръгнааме къде София и ние д'идеме да станеме жители. И кога да станеме, Желю го маана"

Иван Костов по думите на шопа е „разбил пенсионерите. Он ни намали пенсиите и сега се прави на велик." При въпрос обаче дали от хубаво е с побеляла коса, отговорът не търпи две мнения:

„Он верно обеле, ама нека си белее. Он си белее, ама джебо му жежок."

Селяните не се изказват положително и за Симеон Сакскобурготски: „Царо дойде да си земе имото, за друго не е дошел. Дойде да си земе имото и да го продаде. Е верно е, радвааме му се, ама мислехме - он че е като баща си. Обаче он излезна друг."

Най-лаконични са шопските портрети на Сергей Станишев. Мнението, което всички те споделят, е, че: „Он се прави на герой, обаче е нищо."

„Най-големио мушеник у парламенто." Така шопът определи лидерът на ДПС Ахмед Доган. И допълни: „Он изобщо не мисли бе, он ти забива нож у гърбо. Така, как те гледа, така те купуе."

Волен Сидеров получи скромното определение "аларма". „Он не е никаков политик, он си е чиста аларма."

Отново като „мушеник," но този път американски е запечатан Жорж Ганчев в главата на необразования човек. „Он е американски мушеник оти у Америка е живеял, и са ми дойде тука с големото добрутро."

Бойко Борисов, он направи нещо..", споделя шопът и внезапно замлъква. След половинминутни разсъждения мисълта отново проблясва, макар и с по-различен акцент: „Он си праи магистрали, народо си умира отглади. Праиме магистрали, режеме ленти и овците си пасаа. Да, и Бай Тошо режеше ленти, но на заводи, където народо мож да работи. А тоо реже ленти там, къде има самоубиици. Тия, с новите леки коли, къде само се трескаа, и после - айде при Свети Петър."