Наистина ли жените превъзхождат мъжете?
Наистина ли жените превъзхождат мъжете? / www.sxc.hu

Във вечната дискусия относно предимствата и недостатъците на двата пола са се вмъкнали редица клишета. Крайно време е да разкрием истината! Кои са петте най-разпространени мита за превъзходството на момичетата?

Клише номер 1

Момичетата са по-добрите ученички? Да, ама не съвсем. Вярно е, че по едно време в германските гимназии момичетата превъзхождаха момчетата, но това бе за кратко. Силният пол отдавна вече навакса изоставането. През 2004 година например момичетата са завършвали с малко по-висок среден успех от момчетата - 4,67 срещу 4,6. Две години по-късно обаче двата пола са разменили позициите си.

Клише номер 2

Жените са точно толкова образовани, колкото и мъжете? Абсолютна заблуда! Все пак само 9 процента от германките имат висше образование, а при мъжете процентът е почти двоен - 15 на сто от германците са завършили ВУЗ. Освен това не е вярно, че в университета жените изкарват по-добри оценки. По правни науки например студентите от мъжки пол имат по-добри оценки от дамите. По икономика пък мъжете се отличават или с отлични, или с много лоши оценки, докато жените са все по средата.

Клише номер 3

Жените са квалифицирани за всички професии? И това не отговаря на истината. Докато специалностите право и икономика биват изучавани от еднакъв брой жени и мъже, за другите специалности направо може да се твърди, че са разпределени между половете - езикознание, литература и изкуство се изучават предимно от жени, а инженерните науки, информатиката и физиката са чисто мъжки специалности.

На един специалист по езикознание от мъжки пол се падат например трима от женски. На една инженерка пък се падат петима инженери. Т.е. жените предпочитат професии, които за съжаление са по-лошо платени. Средно един филолог печели след 10 години стаж 51 300 евро годишно, а един информатик - 70 800, независимо от пола.

Клише номер 4

Жените работят колкото мъжете? Това, че повечето жени работят на половин работен ден, е добре известен факт. Но и онази част от жените, които са назначени на пълен работен ден, прекарват на работното си място по-малко време от мъжете. През 1991 година например германките са работели с 1,5 часа по-малко от колегите си от мъжки пол. Десет години по-късно - през 2001 - ситуацията не се е променила ни най-малко. Едва през 2009 година е установено, че жените са работили средно с половин час повече от мъжете. Учените обясняват този обрат с икономическата криза, която засегна главно браншове, доминирани от мъже.

Клише номер 5

Жените са не по-малко жадни за кариера от мъжете? През 1986 година социоложката Соня Бишоф стига до извода, че едва една пета от жените мениджъри са имали за цел в началото на кариерата си да достигнат тази позиция. Сред мъжете, участвали в нейните изследвания, подобен отговор са дали две пети от тях.

През 2009 година пък женското списание "Бригите" зададе на 1 000 мъже и жени следния въпрос: "Какво означава в днешно време да поемеш отговорност?". 60 на сто от жените посочили "да заемеш отговорна позиция в службата". А от мъжете 70 на сто дали същия отговор. Следователно можем да заключим, че да седнат на шефския стол е по-важно за мъжете, отколкото за жените.