На екскурзия в Северна Корея
На екскурзия в Северна Корея / ThinkStock/Getty Images

На почивка в Северна Корея: звучи невероятно, но е факт. Хиляди туристи посещават ежегодно царството на Ким Чен Ун. Какво ги кара да се отправят тъкмо натам?

Маркос Керн посетил за първи път Северна Корея през лятото на 2015 година. Но не сам, а с организирана туристическа група. 33-годишният германец искал да си състави собствено мнение за страната, за която се разказват какви ли не лоши неща. Много от приятелите му реагирали с недоумение: „За какво ти е да ходиш в тази страна? С всеки долар, който харчиш там, ти на практика подкрепяш един режим, който изтезава собственото си население", казвали приятелите му. А Маркос на свой ред отвръщал, че не познава никого, който да е отказал да посети Китай само защото там се нарушават човешките права. И макар че самият той също се питал дали е правилно да пътува до Северна Корея, все пак решил да потегли.

Странната история на Северна Корея - от партия до семейна диктатура

„Впечатленията ми от Северна Корея са много приятни", споделя младият германец и добавя: „Чарът на тази страна е в това, че тя е напълно различна от всичко, което познаваме". Страната и хората го очаровали, макар че успял да види само отрязък от тамошната действителност: туристите неотлъчно били придружавани от местен екскурзовод и им било забранено да се отделят от групата. Контактът с местните хора, който така силно интересувал Маркос, също бил доста ограничен - той можел да си общува само с екскурзоводите и да разменя по няколко реплики в ресторанта и на хотелската рецепция.

Спазвайте тези правила!

Керн осъществил пътуването си с американския туроператор Uri Tours, специализирал се през последните 15 години в пътувания до Северна Корея. Същата фирма предлага дори участие в ежегодния маратон в Пхенян. Преди да отпътуват натам, туристите получават подробна информация за страната и правилата, към които задължително трябва да се придържат.

Екскурзия в Северна Корея: права и задължения на туриста

„Туристите са длъжни винаги да следват своите местни екскурзоводи, нямат право сами да напускат хотела или да снимат военни, например", казва шефката на Uri Tours Андреа Лий. Забранено е също така да се правят снимки на членове на семейството на Ким Чен Ун, обяснява Рубио Чан, чиято фирма със седалище в Хонконг организира и по-близки срещи на туристите с местните хора - например посещения в училища и университети, при които може да се разговаря със студентите. "Освен това предлагаме и посещения в заводи или ферми, така че чуждестранните гости да добият възможно най-добра представа за страната и нейните хора", разказва Рубио Чан.

Мобилно приложение "развежда" туристи из Северна Корея

И Рубио Чан, и Андреа Лий уверяват, че Северна Корея е сигурна страна. И че ако туристите се придържат към установените правила, няма от какво да се опасяват. Повечето клиенти на Uri Tours са американски граждани, макар че правителството във Вашингтон гледа критично на тези пътувания.

На екскурзия в Северна Корея
netinfo
„Американското външно министерство изрично препоръчва на американските граждани да не предприемат пътувания до Северна Корея", пише на сайта на Държавния департамент с дата 20 ноември 2015 година. Посочена е и причината за тази препоръка: „Чуждестранните посетители биха могли да бъдат арестувани или екстрадирани за деяния, които в други страни по света не се смятат за наказуеми".

Северна Корея видя "терористичен акт" в холивудска комедия

Само няколко месеца по-късно - на 22 януари 2016 година, американски гражданин бе задържан в Пхенян. Според севернокорейските власти, чужденецът, влязъл в страната с туристическа виза, бил замесен във „враждебни спрямо Северна Корея действия". През последните години имаше няколко случая на задържани и осъдени чужденци, които впоследствие бяха пуснати на свобода срещу различни отстъпки на чужди правителства или след посредническа намеса на висши дипломати. Така например през 2009 година бившият американски президент Бил Клинтън упражни своето влияние за освобождаването на две задържани американски журналистки.

Не е ли неморално?

Но независимо от всички тези случаи, западни туристи редовно се отправят към Северна Корея. Официални данни няма, но се предполага, че годишно в страната пристигат няколко хиляди чуждестранни гости. Рубио Чан твърди, че до задържане на чужденци се стига главно в случаи, когато туристите не спазват местните правила - например когато пред очите на севернокорейската охрана чужденците демонстративно разкъсват своите визи.

На екскурзия в Северна Корея
netinfo
Маркос Керн, който в Мюнхен има фирма за консултантски услуги, не смята, че е е опасно да се ходи на почивка в Северна Корея: "Трябва просто да се спазват правилата", казва той. Впечатленията му от Северна Корея били толкова положителни, че междувременно станал фирмен партньор на Uri Tours.

Но защо тъкмо Северна Корея? Не е ли неморално да се предлагат пътувания до една изолирана от света диктатура? Андреа Лий и Рубио Чан са на едно и също мнение: „Твърдо сме убедени, че туризмът е в състояние да изгради взаимно разбиране между Северна Корея и международната общност", казва Лий. А Чан е убеден, че прекият контакт спомага за преодоляването на взаимните страхове и предразсъдъци.