Мозер: Извоювала съм си мястото на авторитет в нашето общество
Мозер: Извоювала съм си мястото на авторитет в нашето общество / netinfo

Интервю в предаването „Седмицата” на „Дарик радио” с лидера на БЗНС-Народен съюз Анастасия Мозер.

Разбрахме, че ще ви представяме до днес или до утре най-много като лидер на БЗНС-Народен съюз, защото няма да се кандидатирате. Защо?

Да, така е. Да, аз реших, че стига. 16 години е предостатъчно и крайно време е други да носят отговорността с нови сили и нови идеи както тая дума, която се изтърка толкова много напоследък от новите неща, но мисля, че това, което все пак сме направили е да сме запазили авторитета и достойнството на организацията. Ние сме били най-последователната организация през всичките тези години, а те не бяха малко. Това са 16 години на мое участие в политическия живот и то все като ръководител на БЗНС. Най-напред като БЗНС "Никола Петков", след обединението на БЗНС, след разцеплението на БЗНС-Народен съюз. И ето ни все пак тук, все още парламентарно представени и със запазен авторитет пред обществото.

Според "Дарик Нюз" - това е интернет сайта на "Дарик" радио, претендент за поста главен секретар, който вие сега заемате, е настоящият организационен секретар Венцислав Върбанов. Вие подкрепяте ли го? Той е бившият министър на земеделието.

Знаете ли, той още. . . да, още не сме стигнали до издигането на другите кандидатури, защото вие знаете - никой не поставя сам своята кандидатура. Съответните организации предлагат, издигат кандидатурата на различни лица. Така че аз малко по-раничко заявих своето намерение и своето решение, така че не мога в момента да ви кажа точно. Освен това в новия устав, който ще бъде предложен за одобрение, има един нов момент - че БЗНС да се оглавява от председател, но да има и главен секретар, който е след него. . . Защото така е в повечето съвременни партии и организации, а и аз считам, че това е по-ясно за другите. Аз в чужбина често пъти съм казвала, че съм председател, защото за тях всичко това е по-ясно.

Вие кого подкрепяте сега за председател? Сама ще предложите ли някого?

Аз в момента никого не подкрепям. Нека съюзът да си реши сам кого ще издигне и кого ще подкрепи. Аз като бъдат направени предложенията, ще си кажа думата с делегатската карта.

Виждате ли шанс за обединение на поне няколко от земеделските съюзи, след като вие отстъпвате крачка назад?

Ами вижте, тук беше БЗНС. . . да, тук днес беше БЗНС "Никола Петков", които казаха, че са готови да се обединят с нас. А инак господин Пинчев беше поканен, но той не дойде, нито пък изпрати дори едно послание. Ние непрекъснато говорим с него, но той твърди, че има собствени проблеми в неговата организация, но желанието, разбира се, е за консолидация и на земеделските сили, и на демократичната общност, което аз казах и в моето изявление.

Бойко Борисов бил на форума, казал, че за първи път отива на партиен форум и че е един от вас.

Да.

И ви е препоръчал. . .

Да, той отдавна го е казвал това, защото вие знаете, той има дядо, който е бил николапетковист и който е загинал като такъв, така че той никога не е крил симпатиите си към нашата организация.

И ви е препоръчал да не се съюзявате с Иван Костов.

Е, да, това беше в неговото изявление. Вие знаете, че там нещата не са особено приятелски, но това са решения, които се правят в организацията. Ние в момента гледаме отстрани. Защото вие знаете, че Иван Костов, въпреки годините на критики по отношение на Личев и хората около него, сега ги прегърна, за да бъдат, за да ги провъзгласи и то неправилно като участници в подкрепата на Неделчо Беронов. Така че това си е негова отговорност. Но и това не е много красиво за нашата политика. Тези непрекъснати предателства, които се правят, неискреност, компромиси в името само на момента няма да донесат доверието на хората.

Оставате депутат?

Да, разбира се, че оставам депутат. Това няма нищо общо с останалото.

А като ви свърши мандатът?

Аз оставам член на БЗНС.

Какъв ви е. . . Не, личният ви поглед в политиката оттук нататък? Като изтече мандатът, ще се кандидатирате ли отново за народен представител, ще останете ли в политиката?

О, да, едва ли ще се кандидатирам отново, защото, първо, дотогава има още няколко години, но тогава ще мислим по този въпрос. Но аз мисля, че съм си извоювала мястото на авторитет в нашето общество с това, че винаги съм била от тези, които са давали на земеделския съюз, а не взимали, както повечето от другите. Така че това е моята награда.