Микола Азаров
Микола Азаров / Reuters

Новият украински премиер Микола Азаров, който по време на Оранжевата революция през 2004 г. бе и.д. министър-председател, е дългогодишен съюзник на новия президент Виктор Янукович, съобщи Ройтерс.

62-годишният Азаров, роден в Русия, бе министър на финансите и първи вицепремиер при премиерското управление на Янукович от 2002 г. до 2005 г. и от 2006 г. до 2007 г.

Азаров има репутация на по-скоро на умерен консерватор, отколкото на реформатор, затова повечето анализатори не очакват от него да предприеме значителни промени. Въпреки това опитът му като финансов министър ще му помогне да се справи с бедстващата украинска икономика, която бе подкрепена с 16,4 милиарда долара от Международния валутен фонд (МВФ), отбелязва Ройтерс.

Първата задача на Азаров ще бъде да представи бюджета за 2010 г. във форма, която ще убеди МВФ да възстанови финансирането, замразено в края на миналата година. "Основната задача днес е да изготвим реалистичен бюджет", каза Азаров при встъпването си в длъжност.

Премиерът обеща, че новото правителство ще изпълни предизборното обещание да се бори срещу бедността, но добави: "Ако трябва да се вземат строги мерки, ние ще обясним нуждата от тях на народа и ще ги вземем".

Азаров, със строг вид и побелели коси, се мести от Русия в Украйна едва през 1984 г., поради което не владее добре украински, а това не се хареса на влиятелните националистически среди.

Според анализаторите Азаров е доверен човек, който ще работи гладко с Янукович, т.е. през следващите години Украйна няма да бъде арена на властовите междуособици, характерни за управлението на бившия президент Виктор Юшченко и слизащата от властта министър-председателка Юлия Тимошенко.

Предвид възрастта и опита на Азаров той вероятно няма да се превърне в съперник на Янукович за президентския пост в бъдеще. "Азаров пасва напълно на Янукович - той ще си изпълнява задълженията, без да предявява политически амбиции", смята анализаторът Володимир Фесенко.

Азаров е роден през декември 1947 г. в Калуга, Русия. Преди да се премести в Украйна през 1984 г., получава докторска степен по геология и минералогия.

В Киев завързва близки отношения с тогавашния президент Леонид Кучма - покровителя на Янукович - и оглавява държавната данъчна администрация за шест години до 2002 г. За известно време е шеф на парламентарната бюджетна комисия. Като първи зам.министър-председател и финансов министър от края на ноември 2002 г. Азаров предприема някои реформи и въвежда плоския данък.

През декември 2004 г. в разгара на недоволството след изборната победа на Янукович, Азаров два пъти заема поста и.д.премиер, преди Янукович окончателно да бъде принуден да освободи президентското кресло. При краткото си управление Азаров трябваше да успокои страховете на инвеститорите от финансов колапс. /БТА/

Микола Азаров
netinfo