Магазин vs. е-магазин?
Магазин vs. е-магазин? / снимка: DarikNews.bg

Колко ще ви струва да си развиете собствен бизнес и да отворите магазин? Разходите със сигурност ще нарастнат до една сериозна сума, ако освен всичко останало помислите и за помещението. Далеч по далновиден ход може би ще бъде насочването към търговията онлайн. Според управителя на една от софтуерните компании у нас, които разработват все по-популярните „е-магазини” - Иван Петров, през тази година ще се увеличи броят на фирмите, които ще преориентират бизнеса си от стандартната търговия към предлагането на стоки и услуги онлайн.

Предимствата на търговията по интернет нарастват галопиращо не само защото потреблението на on-line стоките се развива главозамайващо в световен мащаб. Ако премем, че наемът на едно помещение ще ви коства средно на месец четирицифрена сума в евро, то изботката и поддържането на е-магазин ще ви струва в пъти по-евтино.

Какви са предимствата на интернет магазина обясни управителят на една от софтуерните компании у нас, които разработват все по-популярните е-магазини Иван Петров.

"Интернет магазинът дава възможност на търговеца да излезе на един много по-широк пазара. Ако вие сте локирани в който и да е град в България, обаче имате стока, която можете да продавате в цялата страната или света интернет магазинът дава възможност всеки един клиент да види какво вие пордавате и съответно да направи заявка за покупка. В България все още хората пазаруват по интернет, но в повечето случаи начинът на плащане се извършва с наложен падеж. Има притеснение все още за плащане с карти. Въпреки това пазараът се отваря по този начин”.

Отварянето към on-line пазара е двустранно – както от страна на бизнеса, така и при потребители. Според Иван Петров хората вече свикват да пазаруват от големите електронни магазини. „Все по-добре става положението в България и все по-голямо потребеление ще има на интернет магазините”, категоричен е той.

Петров обясни, че най-често търговците се ориентитар към on-line продажба на бельо, дрехи и техника. Но каквото и да решите да продават през интернет, от изключително значение е доброто описание на стоката в мрежата.

Колко струва да се създаде магазин в интернет

Цените за базиран софтуер на е-магазин започват от 350 – 400 лева като няма таван за максималната сума. Въпреки тези минимални прагове, според Петров хубавата и качествена изработка на интернет магазин започва от 800 лева.

„Наистина хубавите изработки започват от 700 – 800 лева нагоре. При тях се включват flash-player, с неограничен брой категории на продуктите които се предлагат”, обясни специалистът.

През тази година ще станем свидетели на все по-честото преориентиране на бизнеса към онлайн търговията. Според Иван Петров и през тази, и през следващите години ще има постъпателен ръст на преориентиране на бизнеса към on-line търговия.

„Има и нещо друго – законодателството в България даде възможност все повече и повече млади хора сами да решат да започнат даден бизнес. Фактът, че с 300 – 400 лева можеш да си откриеш фирма е много добре. Просто хората се преориентират и според мен все повече млади хора ще започнат да правят бизнес”, доплъни Петров.

Със сигурност един от изходите за родната икономика остава привличането на младите хора , които да развиват своя млад бизнес у нас. Така ще се завърти оборт от търсене и предлагане в старната, което автоматично означава и повече пари в държавната хазна, а от може би един ден и подобряване на качеството на живота в България.