M-Tel Traveller Ден 2: Министър Алекс
M-Tel Traveller Ден 2: Министър Алекс / netinfo

Дарик представя M-Tel Traveller: Ден 2, Хелзинки

Екипът на Дарик във Финландия: Михаил Дюзев и Константин Вълков


Трудно е да пропуснеш тази пикантна история – финландският външен министър Канерва е отстранен, заради изпратени пикантни SMS-и. Господин Катайнен, лидер на партия и министър на финансите, почти се просълзява, докато съобщава решението, че господин Канерва не може да продължи да изпълнява задълженията си, след като клюкарското издание Hymy публикува пикантни sms-съобщения, изпращани от неговия телефон на танцьорката Тукиайнен.

Всичко това се случи в Хелзинки. Тази година. На 1 април. Но нямаше нищо общо с деня на лъжата.

Най-големият скорошен политически скандал във Финландия получи сериозен медиен отзвук в цяла Европа. Брюксел не спираше да говори за това със седмици, а темата бе толкова интересна, че редица чужди издания препачатваха SMS след SMS с подател Канерва и получател Тукиайнен.

На 1 април Катайнен помоли Александър Щуб да поеме поста министър на външните работи. Изненадата за Щуб бе двойна – случи се на 1 април, деня, в който той става на 40. "Когато страната ти има нужда от теб," каза тогава Шуб, по това време успешен евродепутат, "отговорът може да бъде само "да".

Щуб е твърде интересна личност – компетентен политик, твърд защитник на членството на Финландия в НАТО. Бил е помощник на Романо Проди, а от 2004-та е член на Европейския парламент. Женен, с две деца. Но не само това е интересно в автобиографията му.

Едно посещение в личния уебайт на Щуб ще те убеди в разнородните му интереси и таланти, така необичайни за финландец. Когато разгледаш http://www.alexstubb.com/, ще разбереш защо искахме да направим специално интервю с министъра, за който в Брюксел се говори, че е едно от малкото свежи и нови неща в Европейския съюз.

Уебсайтът на Щуб е на пет езика. Регулярно се обновява поне на английски и финландски, като много от мненията и постингите са и на френски. Когато надзърнеш във фото-галерията, попадаш на един изключително усмихнат, активен, дори атрактивен човек. Последният човек, за когото би казал, че е политик, да не говорим за министър на външните работи.

Завършил началното си образование в Дейтона Бийч, Флорида и висшето в Университета Фурман в Южна Каролина и Сорбоната в Париж, Щуб е един от малцината европейски политици, които притежават неизчерпаема енергия - вечно усмихнат и винаги инициатор на нещо ново и различно.

В биографията му се преплитат странни постижения – диплома от Европейския колеж в Белгия, спечелен турнир по голф, докторска степен от London School of Economics, участие в триатлон, дипломи за перфектен шведски, френски, немски, английски…

Невероятно е как кабинетът на министъра на външните работи на Финландия е зад една дървена врата, до която се стига без какъвто и да било проблем. Няма охрана, няма пропуски, няма допълнителни затруднения.

На информацията ни издават баджове, с които влизаме и ни канят да изчакаме в уютно фоайе. Няколко часа по-късно, когато вече ще бъдем в главните квартири на Nokia, установяваме, че е далеч по-трудно да влезеш в сградата на Nokia, отколкото в кабинета на министър Щуб. Само след минути чувам висока реч и малка суматоха. Дюзев ми подмята, че Щуб идва насам.

"Здравейте, аз съм Алекс", забързано подмята министърът, докато говори с един от съветниците. И допълва: "Министърът". Изглежда дори за него е непривичен новият пост, който заема от едва от девет седмици. "Ще се видим след няколко минути".

Носим със себе си здравословен хляб, специален подарък от любезните ни сутрешни домакини от SIS Deli + Café. Собствениците на чудесното кафе в центъра на Хелзинки са две сестри, откъдето и името SIS. За иновативната им концепция, която съчетава здравословно място за бързо хранене и отлично кафе, ще прочетете в zar.bg скоро. Важното тук е именно въпросният хартиен плик, в който има хляб за министъра. Една от сестрите - Кайза Лекола, бе категорична, че трябва да занесем точно този хляб на министъра: "Занесете това на Алекс, той в момента се подготвя за триатлон и има нужда".

Веднага след като прекрачихме прага на кабинета му, министър Шуб с нескрито задоволство отбеляза: "О, били сте при приятелите ми от SIS Deli + Café?"

Макар и усмихнат, отворен за всякакви разговори (от голф до НАТО), Александър Щуб свали сакото си и бързо се настрои на работна вълна. "Имаме 10 минути, не повече", побърза да ни напомни.

Дарик: Заслужава ли, според вас, България финансовите санкции, които Съюзът налага?

Александър Щуб: Категорично. Мнозина смятат, че Европейският съюз е машина за пари, която само дава нещо. Бюджетът на Съюза е 1 % от Брутния вътрешен продукт на цялата зона. Националните ни бюджети обикновено са около 30-40 от БВП. Така че Европейският съюз не ви дава училища, образование, здравеопазване, обществен транспорт. Всички тези неща се правят на местно ниво. Това, което ЕС прави, е да ви даде пари, ако сте например фермер или живеете в беден район. Разбира се, има пари за изследване, образование и т.н. Посланието ми е просто – не мислете, че ЕС е бездънна чанта за пари, в която просто можеш да пъхнеш ръката си. Идеята е просто – ако идвате от зона, която не е толкова развита икономически, каквото е България, всичко ще отнеме време и, разбира се, ще получите помощ. Нещо подобно се случи в Ирландия, Гърция, Испания. Сега е времето на Централна и Източна Европа.

Дарик: Така е, но съществуват спекулации, че Брюксел ще накаже по-сериозно България и едва ли не страната ни ще послужи като пример, особено след публикуване на предстоящия доклад.

Александър Щуб: Спомнете си, че ЕС е базиран на правила. Ние вярваме в принципа за върховенство на закона. Тоест – ако сте направили обещание, трябва да го спазвате. Ако хипотетично предположим, че проблемите с корупцията не се разрешат правилно в страната X, това ще доведе до някакви санкции. Не мисля, че България ще се използва като пример. При наличие на проблеми обаче, нещо трябва да се направи.

Дарик: Министър-председателят ни отбеляза преди два дни в интервю за Файненшъл Таймс, че натискът, който Брюксел оказва на България, подкопава устоите на българското правителство и може да засили политическия екстремизъм в страната. Коментарът ви?

Александър Щуб: Основният ми коментар е, че Брюксел често се използва като средство за извинение – всичко лошо идва от Брюксел, всичко добро идва от собствената ви столица. Разбира се, всички ние като политици понякога използваме това. Аз вярвам, че трябва да се спазва закона. И още нещо – запомнете, че България не кандидатства за членство на ЕС, а е член на ЕС.

(Пълното видео-интервю с Александър Щуб очаквайте следващата седмица в zar.bg. Аудио-версията му – по Дарик)

Веднага след интервюто с министър Щуб се отправихме към главните квартири на Nokia, за да разберем как технологичният гигант ще отговори на отправеното ново предизвикателство от Apple – iPhone 3G, с най-очаквания модел на Nokia за 2008 година - N96, и как компанията навлиза все по-усилено в музикалния бизнес.

За Nokia Lounge и възможността да гледаш телевизия с кристално качество на екрана на мобилния ти телефон – скоро в специален репортаж в zar.bg.

 

Проектът се осъществява с помощта на M-Tel.