M-Tel Traveller Ден 1: Flying Finns
M-Tel Traveller Ден 1: Flying Finns / netinfo

Дарик представя M-Tel Traveller: Ден 1, Хелзинки


Екипът на Дарик във Финландия: Михаил Дюзев и Константин Вълков


Чувството стюардесата да те събуди около 22.30 с думите “Кацаме след малко”, а навън през елипсовидните прозорци на самолета Boeing 757-200 на Finnair да е все още светло, е неповторимо. За миг се объркваш. Дали не си объркал полета? Чакай малко, нали Хелзинки е същата часова зона като София? Какво точно се случва?

Час по-късно, в 23.30, вече на път за Sokos Hotel Helsinki, времето е същото. Нощта така и не идва, въпреки че улиците са сравнително пусти и очевидно хората спят.

Без да имаме възможност да видим какво точно се случва и как градът живее, работи, диша, почива, с Дюзев усещаме, че градът носи онова отчетливо финландско качество и внимание към детайла, което се забелязва обикновено на север от Балтийско море. Модата, музиката, филмите, арт-сцената, дизайнът засега надничат от книгите и списанията, които любезните ни домакини ни връчват на рецепцията в хотела, но ние сме сигурни, че утре през деня ще ги усетим на живо. 

Кметът на Хелзинки твърди, че градът е пълен с добре образовани и възпитани хора, и за разлика от другите градове е по-слабо диференциран. Природата е фантастична, градът е сигурен и спокоен.

Въпреки светлото време около полунощ и различния спомен за прочетените купища истории за студен северен климат и депресираща липса на слънчеви лъчи през зимата, Хелзинки е един от най-добре устроените градове в Европа. С едва 560 хиляди жители, безплатно образование, достъпно здравеопазване и почти пълно покритие на безжична интернет мрежа, градът моментално се изкачи в личната ми класация за Топ 10 градове.

Утре денят започва твърде рано с посещение в Sis Deli+Café, едно от новите открития в Хелзинки и веднага след това среща с енигматичния нов министър на външните работи, господин Александър Щуб.

Проектът се осъществява с помощта на M-Tel.

 

Още за проекта M-Tel Traveller очаквайте в zar.bg