Любовницата на Пабло Ескобар проговори
Любовницата на Пабло Ескобар проговори / netinfo

В САЩ в края на октомври ще излезе документална книга на прочутата в миналото колумбийска актриса Вирхиния Валехо, в която тя обещава да посочи имената на политици, свързани с колумбийския наркобарон Пабло Ескобар.

Валехо – актриса, фотомодел, телевизионна звезда, чиито снимки години наред не слизаха от кориците на списанията, беше едва ли не най-известната и желана жена в Латинска Америка. Другата, скритата страна на нейния живот обаче стана известна сравнително неотдавна.

На 10 юли тази година Валехо отиде на среща при главния прокурор на Колумбия. Актрисата заяви намеренията си да даде показания по делото срещу бившия сенатор и министър Алберто Сантофимио, който е обвинен, че през 1989 г. е организирал убийството на либералния кандидат за президент на страната Луис-Карлос Галан. Според прогнозите тогава той е имал несъмнени шансове за победа. Отначало прокурорът отказал на Валехо под предлог, че разследването е приключило, делото е внесено в съда и сега само той решава дали ще бъдат привлечени нови свидетели. Валехо обаче силно настояла. “Разполагам с неопровержими доказателства за тесните връзки на Алберто Сантофимио с боса на наркокартела на град Меделин Пабло Ескобар, чиито килъри извършиха убийството на Галан. Нещо повече, готова съм до докажа, че Ескобар е поръчал убийството на Галан по молба на Сантофимио. Твърдя също така, че на подсъдимата скамейка заедно с този бивш министър трябва да бъдат още мнозина политици и държавни чиновници от най-висок ранг”, каза актрисата.

В крайна сметка главният прокурор е бил принуден да оформи нейните показания. Процедурата продължила повече от 6 часа, като през това време са излезли на бял свят толкова скандални факти, че дори малка част от тях, огласени в хода на съдебния процес и стигнали до пресата, предизвикаха шок у хората в Колумбия. Оказа се, че любимата на колумбийците актриса, произхождаща от семейство от висшето общество и получила аристократично образование в английски колеж, в продължение на 11 години е била любовница на най-влиятелния наркобарон Пабло Ескобар, чието лично състояние се оценяваше на десетки милиарди долара, а силата и влиянието му бяха безгранични.

Точно Ескобар предложи да изплати външния дълг на Колумбия в замяна за ненамеса на властите в действията на наркомафията. А когато под натиск от страна на САЩ правителството на страната започна активна борба с наркобизнеса, Ескобар създаде своя собствена армия, с която 10 години подкрепяните от американците правителствени сили не можеха да се справят. Армията на наркобарона е причастна към много терористични актове, атентати, случаи на взимане на заложници и нападения срещу държавни учреждения в Колумбия.

Предоставените от Валехо снимки, видео и магнетофонни запаси, а също така печатни документи, свидетелстват за това, че за Ескобар тя е била не само страст. Тъй като прочутата актриса е имала достъп до най-висшите кръгове на колумбийски бомонд, тя е организирала срещи на Ескобар с политици, водила е преговори с журналисти и собственици на вестници за благоприятни публикации, предавала е пари за лобиране в парламента.

Когато попитали Валехо какво я е свързвало с произхождащия от ниските слоеве Ескобар, който е бил нисък, дебел човек с “умъртвяващ поглед на акула”, тя казва: “Запознаха ни през 1982 г. и аз се влюбих в този силен, уверен в себе си човек, филантроп, който помагаше на селяните и беше обожаван от тях”. Наистина, подсигурявайки тила си, Ескобар е помагал на селяните от департамента Антиохия, където се намира Меделин.

Селяните и до днес са съкрушени от смъртта на наркобарона – той е убит при засада, устроена му от полицаите през декември 1993 г. В същото време обаче всеки, който е отказал нещо на наркобарона, е стигал до гробищата. В главната прокуратура Валехо разказала само малка част от фактите, които знае. Оказва се, че в убийството на Луис-Карлос Галан са участвали ръководители на тайните служби на Колумбия, както и че бившите президенти на страната Белисарио Бетанкур и Алфонсо Лопес са получавали големи парични суми от наркокартела, а Ескобар е платил за предизборната кампания на Алфонсо Лопес.

Тези показания се оказаха достатъчни за това Валехо веднага да бъде прехвърлена в САЩ и там да бъде включена в програмата за защита на свидетели. Сега тя пише книга, обещавайки да разобличи чиновниците, много от които и до днес заемат държавни постове. Американските правоохранителни органи възнамеряват да използват нейните показания в процесите срещу колумбийски наркотърговци, предадени от Колумбия./БГНЕС/