Лорди се надяват да дойдат в България
Лорди се надяват да дойдат в България / netinfo

След като стана ясно, че Евровизия вече не е това, което си мислим, и първото място на конкурса бе отредено на финландската рокгрупа Лорди, се оказа, че те са искали да поразклатят системата. Освен това планират двумесечно европейско турне, догодина ще издадат четвъртия си албум и нямат намерение да променят имиджа си, който е – да, взаимстван от Кис. Това разказа китаристът на Лорди Еймън.

Просто Еймън, защото групата няма намерение никога да разкрие истинските имена на хората в нея, нито пък лицата зад маските, които те носят. За сметка на това Лорди се надяват рано или късно да дойдат за свой концерт и в България.

Изненада ли беше за вас първото място на Евровизия?

Честно казано, да. Защото, разбира се, искахме да спечелим, но знаете, участват много страни. Смятам, че след полуфиналите започнахме да мислим, че имаме реален шанс за топ 5 или топ 3. Но първото място определено беше изненада . Искахме да поразклатим системата. Системата на Евровизия. И да получим малко внимание. И , да - обикновено на Евровизия няма рок музика, но се надявам, че оттук нататък една такава тенденция ще се засили. И че ще има много най-различни видове музика. В цяла Европа се свири различна по вид музика и досега типичната песен за Евровизия беше нещо, което човек дори не запомня, след като е чул.

Имиджът ви е доста екзотичен, каква е историята му ?

Винаги сме изглеждали така. Още откакто групата беше създадена през 90-те. Решихме, че трябва да изглеждаме като чудовища, и това, което трябва да се знае, е, че нашата цел е да забавляваме. Всеки от нас истински се интересува от филми на ужасите. Харесваме групи като Туистед Систър, Мотли Крю, Кис. Затова за нас е някак естествено да слагаме маски, но просто за забавление.

Съзнателно ли се опитвате да подражавате на Кис?

Разбира се, всички ние сме фенове на Кис. Но не се опитваме да сме като тях. Кис са нещо като Господ за нас, затова не бихме могли да се сравняваме с тях. Разбира се, стилът ни е повлиян от този на Кис. Като например обувките на платформи. Но смятам, че Кис са Кис и ние просто отразяваме една от техните страни.

Как решихте на участвате на Евровизия?

Обади ни се финландското жури. Бяхме в средата на записите на третия си албум. Обадиха ни се и ни казаха: „Привет, момчета, искате ли да участвате в Евровизия?”. А ние попитахме:”За какво говорите?” Казаха ни: „Да, искаме да ви видим там”. Имахме 2 условия: да не сваляме грима си и да не променяме нищо от концепцията и имиджа на групата. Другото много важно нещо за нас беше да не правим нова песен специално за Евровизия. Тогава им казахме: „Ако изглеждаме по начина, по който винаги сме изглеждали, и си изберете една песен от нашия албум, всичко е ОК”. Те казаха: „Да, да, разбира се”. И така, ние си казахме: „Ще ни обърнат внимание.” И мисля, че това се случи.

Защо избрахте точно песента „Хардрок Алилуя”?

Изборът е на нашата звукозаписна компания. Бяхме подготвили 2 възможности, едната от които „Хардрок Алилуя”. Смятам, че тя изразява музиката на Лорди наистина много добре, това е типична за Лорди песен - факт, който е добре дошъл за нас. От звукозаписната ни компания ни запитаха: „Може ли да направите тази песен?”, а ние казахме: „ОК, това е ОК за нас”.

Кой или какво ви вдъхнови за създаването на „Хардрок Алилуя”?

Тази песен е един вид преклонение пред рок музиката. Няма кой знае колко дълбок смисъл като познание. Искаше ни се да направим нещо като рок песен – майка на останалите рок песни.

Някои твърдят, че проповядвате култ към сатаната – това ли е мисията ви?

Не, не , не ,не – просто се забавляваме и забавляваме. Понякога е малко странно да знаеш, че хората не могат да направят разлика между нашия начин да забавляваме и реалността. Не, не проповядваме култ към сатаната. И не става дума за нищо такова. Винаги сме казвали: „Хайде, стига, виждали ли сте Сатаната?” Доста е глупаво – но какво можем да направим?

Някога ще покажете ли лицата си?

Не.

Никога?

Никога. Никога. Защото това е концепцията на Лорди. При Лорди става дума за това. Добра рокендрол музика и онези маски. Така че – не, никога няма да ги свалим.

Плановете на Лорди за близко бъдеще ?

Току-що издадохме новия си албум. Следващият няма да излезе преди 2007 година. В момента правим промоция. Заминаваме за Великобритания, след това Норвегия, нещо такова. След това започват летните фестивали и ще изкараме лятото по този начин. През есента планираме европейско турне, което очакваме да продължи 2 месеца. Така че това са плановете ни – много турнета и фестивали и много свирения в клубове.

Има ли промяна в отношението към вашата група след Евровизия?

Зависи. Ако питате за повече фенове, те наистина ни подкрепят през цялото време, защото сме група с много специфична музика. Във Финландия има промяна – преди да спечелим първото място на Евровизия имаше много хора, които не ни вярваха и т.н., но сега всички ни харесват. Това е забавно.

С истинските си имена ли се представяте?

Използваме имената си за групата. Еймън, Лорди, Окс, Ейбъ и Питър. Това са имената ни.

Чували ли сте за България и ако да, какво?

Да, да , да, чувал съм за вас, разбира се. Но не съм идвал във вашата държава. Затова нямам много неща, които да кажа за България. Смятам, че сте хубави хора. Надявам се да дойдем в България за да направим концерт - тогава ще имаме възможността да посетим страна ви. В момента сме в средата на планирането на европейското си турне. Били сме на много места. Надявам се да дойдем и в България.