Либия рискува нов леден период в отношенията със Запада
Либия рискува нов леден период в отношенията със Запада / снимка: BGNES

"Либия рискува нов леден период в отношенията със Запада" е озаглавен коментарът в електронното издание на германския вестник "Ханделсблат" по повод потвърдените смъртни присъди срещу българските медицински сестри и палестинския лекар.

Решението на съда е определено като изненадващо, предвид, че преди ден фондацията "Кадафи" е обявила за постигнат пробив по случая. Припомня се съобщението на фондацията за постигнато споразумение със семействата на заразените със СПИН либийски деца, което е приемливо за всички засегнати страни.

"Ханделсблат" припомня, че случаят с българските медицински сестри се е превърнал в пробен камък за разведряването в отношенията на Либия със Запада. Съдебният процес срещу медицинските сестри предизвика международно възмущение, се посочва в коментара. При неотдавнашното си посещение в България американският президент Джордж Буш обяви "твърдата си подкрепа" за освобождаването на медиците.

Преди месец по време на визитата си в Либия германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер се срещна с българските медицински сестри и палестинския лекар в затвора и настоя пред либийското ръководство за бързото им освобождаване, припомня вестникът.

Въпреки всичко все още има последна надежда за осъдените, пише всекидневникът "Зюддойче цайтунг". Припомня се, че българските медицински сестри, които вече почти осем години и половина са в затвора, винаги са повтаряли, че са невинни. Според експерти СПИН епидемията в либийската детска болница се дължи на лоши хигиенни условия, посочва "Зюддойче цайтунг". Компромисът, постигнат със семействата на заразените с вируса на СПИН либийски деца за финансови компенсации, за който съобщи вчера фондация "Кадафи", може да бъде представен пред Висшия съдебен съвет. Той от своя страна би могъл да замени смъртните присъди. Тъй като между Либия и България има правна спогодба за размяна на затворници, медицинските сестри биха могли да изтърпят наказанието в родината си, пише германският всекидневник.

Според списание "Шпигел" решението е било очаквано, но то би могло да бъде отхвърлено или променено от Висшия съдебен съвет. "Задържането на българските медицински сестри и палестинския лекар предизвика голям шум и допринесе за изолацията на Либия от западния свят. Едва след промяна в политическия курс на държавния глава Муамар Кадафи към Запада страната отново успя да установи връзка със световната общност", посочва "Шпигел".