Либия извън срещата на високо равнище на Арабската лига
Либия извън срещата на високо равнище на Арабската лига / netinfo
Либия няма да участва в предстоящата среща на високо равнище на Арабската лига в Саудитска Арабия, заяви либийският външен министър Абдел Рахман Шалкам. Той каза, че арабският свят не се държи сериозно и че съвместните арабски действия са неефикасни, предаде Асошиейтед прес.

На среща на външните министри от Арабската лига, състояла се в централата на организацията в Кайро, Шалкам каза, че съвместните действия на арабските страни са хаотични. "Либия настоява за истински арабски механизъм - не за политика на оси, групи и едностранно променяне на решенията", заяви Шалкам, който според агенцията говорел ядосано.

Външните министри на страните от Арабската лига се събраха, за да подготвят срещата на високо равнище на организацията, насрочена за 28-20 март в саудитската столица Рияд.

Шалкам изрази недоволство от това, че промяната на мястото на срещата, която трябваше да се състои в Египет, а бе преместена в Саудитска Арабия, е била извършена в нарушение на процедурите на организацията. На миналогодишната сеща на високо равнище на Арабската лига бе решено следващият съмит да се състои в Египет. Това стана по молба на Саудитска Арабия, която председателства тази година Арабската лига и която би трябвало да бъде домакин и на срещата на високо равнище. През януари обаче саудитците промениха становището си и поискаха срещата все пак да се състои в Рияд.

"Нашите отношения със саудитците са братски и добри", каза Шалкам пред журналисти. "Но арабският свят се държи несериозно", заяви той. Шалкам изрази недоволство и от това, че арабският свят критикува Иран. "Иран се превърна във враг (на арабските страни), а не Израел. Какъв абсурд!", каза либийският външен министър.

Помощник на генералния секретар на Арабската лига каза, че ръководството на организацията още не е официално уведомено за отказа на Триполи да участва в срещата на високо равнище. "Надявам се това да не е окончателното решение на Триполи. Има време да обсъдим въпроса и се надявам Либия да промени решението си", посочи той.

Отказът на Либия да участва в срещата в Рияд напомни за кризата в отношенията между двете страни, започнала на срещата на високо равнище на арабските страни през 2003 г., на която Муамар Кадафи рязко нападна тогавашния саудитски престолонаследник Абдула. Срещата състоя малко преди началото на войната в Ирак. Кадафи разкритикува Саудитска Арабия и други арабски монархии за това, че на териториите им има американски войски.