Либийците още не са готови да решат за края на СПИН процеса
Либийците още не са готови да решат за края на СПИН процеса / netinfo

Всичко изглежда изпълнено, но резултат няма. Коментар на арабиста Киряк Цонев, неговата гледна точка. Защо отложиха делото днес?

Официално - поради заболяването на Бизанти.

Да, ясно. А неофициално?

Неофициално, според мен, либийците още не са готови да подготвят такава атмосфера, при която и вълкът да е сит, и агнето да е цяло. Тоест да бъдат задоволени исканията на семействата на пострадалите деца - от една страна, и да бъде казана истината в края на краищата, че българките са невинни.

Е как ще стане това?

Вероятно се изчаква отново време, отново, използва се... конкретно сега се използва вече, виждате... но тук, ако беше само въпросът със заболяването, щяха да го отложат с една седмица, с две - те го отлагат за повече от месец...

Кога започва Рамазанът?

Рамазанът започва след около десетина дни.

И после колко...

Чакайте, ще ви кажа точно.

Я да видим.

Мисля, че е 27-ми и 28-ми.

Тоест те, ако искаха, можеха за другата сряда да го отложат примерно?

Можеха, можеха да го отложат, да.

Вторник-сряда можеха.

Те можеха тогава да го разглеждат, но сега вече...

А после до кога продължава?

Рамазанът продължава до към края 24 - 25 октомври.

Тоест оправданието с Рамазана се връзва?

Се връзва, абсолютно. То... но аз не виждам в тази връзка - защо пък през Рамазана да няма съдебно заседание, те работят...

А няма ли? Вие какво знаете, вие сте бил там.

Те работят.

Те работят ли?

Те работят.

Съдят ли се, по други въпроси съдят ли се?

Да, съдилищата си работят и администрацията си работи, макар и със съкратено работно време.

Е, значи за Рамазана не се връзва оправданието.

И аз смятам, че не се връзва много.

А връзва ли се с нашите избори? Защото логиката каква е - ако има едно решение, то със сигурност ще повлияе на обществото мнение, всички отговорни български властимащи се ангажираха много с този процес. А вече беше доказано, струва ми се, през 2001 година, че произнасянето оказва влияние върху вота на българите - тогава управляващите загубиха катастрофално и едно от малките обяснения за влияние в самия изборен ден беше тогавашните присъди.

Ако си спомним - преди една година точно президентът Първанов отиде, а след това бяха изборите в България за парламент. Какво донесе Първанов? На практика посещението му в края на краищата... някои се надяваха, че едва ли не ще ги качи той на самолета си и ще ги върне, а това не стана. Тоест да се връзва непременно с такава атмосфера, струва ми се, че би било една допустима, но не на сто процента хипотеза - да се връзва, че те го отлагат за след изборите у нас.

За да не навредят.

За да не навредят. Сега, може би някой да си мисли - Либия е страна тоталитарна, Либия... знаете, лидерът, въпреки че той не е нито президент, нито има някакъв държавен пост в тази държава, той е просто лидер на революцията, смята се, че той е равен с всички останали либийски граждани, но в същото време неговата дума се чува. Ние тази дума я усетихме по време на миналите заседания. На мен ми се струва, че самият Кадафи сега, както е поставен между двойния натиск на вътрешното обществено мнение и на външния натиск, европейско-американски, ако щете - и български, защото ние вече ще ставаме и част от Европа, той разбира, че този процес не е в негов интерес. Но в същото време - аз съм убеден в това, че ако не се произнесат присъди в момента, може да настъпят вълнения с трагични последици не само за българките, които са в затвора, а въобще за българите, които са около 6000 души в Либия. Всичко това може да се... при психологията на този народ... може да се излее в нещо страшно.

Искате да кажете - бунтове и линч на българите, ако не бъдат осъдени...

Да.

... българските сестри?

Вие видяхте, когато беше съдът в Бенгази как те излязоха и хвърляха камъни срещу полицията. Имаше ранени полицаи. Кой може да ми докаже, че това е било театър. Не е театър - това е искрено възмущение. И ако тогава в Бенгази съдиите не бяха произнесли тези присъди, те просто щяха да бъдат линчувани.

Добре де, при тази атмосфера - вие как си обяснявате нещата, които говори заместник-външният министър Феим Чаушев? Той слага срокове, месеци, облича затворнически дрехи, поема ангажименти. Така, пред един разумен анализ всичкият този ентусиазъм не звучи разумно, освен ако има някакви много скрити дипломатически причини .

Ние, струва ми се с вас, и преди две-три години разговаряхме по този въпрос, с вас или тук с колеги разговаряхме по този въпрос. Аз тогава дадох един срок, казах - минимум още две-три години. Мен ме обвиниха тогава в песимизъм, аз изпаднах в положението на омировата Касандра, която винаги говори истината, но никой не й вярва. В момента аз изпаднах също в такова положение, още когато господин Чаушев се изказа, че до края на септември всичко ще бъде решено. Просто той...

А то се връзваше с изборите - да се реши всичко до края на септември, даже да е негативен изходът, ако може бързо да се мине цялата съдебна процедура, Муамар Кадафи да ги помилва и да ги върне...

Работата е, че дори самата процедура на помилването не е толкова от Муамар Кадафи. Муамар Кадафи трябва да предложи на техния парламент, на Конгреса, на Националния конгрес, той да ги помилва. Кадафи като личност няма тези права да помилва. Но когато Кадафи каже нещо, то се прави. И това е известно. Така че

решението ще изиска още известно време. И тези срокове, които даде господин Чаушев, бяха прекалено оптимистични. Аз съм убеден, че българките един ден ще бъдат в България, друг е въпросът в какво състояние ще бъдат.

В България болестта на един адвокат винаги поражда съмнения, особено когато е свързана с отлагане на дело. В случая... сега, то не е хубаво така да се говори, ама дали наистина има проблеми господин Бизанти с кръвното?

Вижте какво, аз не мога да кажа, и вие не може да кажете дали наистина има проблеми или той изпълнява нечия поръчка. Разбира се...

Тук у нас ги проверяват уж медицинските.

Нищо проверяват...

Там дали ще се проверяват?

Нищо не проверяват, аз съм свидетел на такива, защото съм имал... жена ми е юрист и е имала такива дела и знам. Просто...

А в Либия ще го проверят ли болен ли е?

Никога, никога няма да го проверят. Щом той казва, че е болен, той е вид магистрат и се вярва на неговата честна дума.

Аз не мога да се ориентирам в либийската система, но в България отсъствието на един защитник може да бъде използвано за отлагане на дело, но при положение, че те си имаха още защитници и при положение, че България декларира, че иска бързо решаване, защо останалите, според вас, не са пледирали и да се свършва с това дело?

Вие пак отивате нататък... намекът вече, че у нас се очакват президентски избори и се очаква нещо такова, и именно затова...

Не, не, няма намек. Ако се бърза...

... някакво политическо равнище.

Ами, ако се бърза, какъв е проблемът при толкова адвокати... хубаво - единият се разболял, излизат другите? Сега, да се надценяват пледоариите като в американски филм, че ще обърнат един процес...

Аз също се съмнявам, че пледоариите ще обърнат един процес. Но на мен ми се струва, че тук има някаква уговорка, в това отношение, между Ялнъзов и Бизанти, че aкo... Бизанти е основният, той е водещият, Ялнъзов подкрепя в определени аспекти защитата. А именно в това отношение - че ние ще останем само в определени аспекти, може би държавата в това отношение също има право да си каже думата и да каже - спрете, щом той не може, и ние не можем.

A поред вас държавата си е казала? Сутринта, примерно Ялнъзов, като е разбрал, е звънял тук, говорили са и са решили...

Не съм убеден, не съм убеден. Но може да се конструира някаква обща линия - ако стане това, ако стане това. На мен ми се струва, че в тези комисии, които обсъждат самото дело, горе - в правосъдието, в другите институции, всички такива варианти се обсъждат предварително.

Накрая - кога ще свърши делото?

Въпросът ви много ме затруднява, наистина. Отново не искам да бъда Касандра. Все пак надявам се, че...

А те веднага ли ще се произнесат или... как беше предното, не си спомням, цял месец ли се чакаше?

Да, ще се изчака. Значи, до Нова година, струва ми се, че не можем да чакаме някакъв резултат. Освен това аз допускам друго - че делото може да продължи под друга форма, да се произнесе присъда за част, за една-две от подсъдимите, а за останалите да се каже - те са виновни по останалите обвинения, те си излежаха 8-те години, да си ходят.

Ама ще си ходят ли, защото д-р Георгиев още не си е отишъл?

Още не си е отишъл, да, вярно, така е. Сега, какво ще бъде... тук трябва да влезем в рамките на либийската специфична логика, която самите араби от другите арабски страни не винаги проумяват.