Корпусът на US-морска пехота иска силите му да бъдат прехвърлени в Афганистан
Корпусът на US-морска пехота иска силите му да бъдат прехвърлени в Афганистан / netinfo

Корпусът на морската пехота на Съединените щати настоява подразделенията му в Ирак да бъдат предислоцирани в Афганистан, за да оглавят борбата срещу тамошните бунтовници, пише вестник "Ню Йорк таймс".

Поддръжниците на това предложение се аргументират, че то ще позволи на сухопътните сили и на морската пехота да действат по-ефективно при запазване на числеността на американските войски в две войни, които ги поставят под пълно напрежение. Според американски официални представители това ще помогне за частично отслабване на натиска върху сухопътните войски, като ще им позволи да прехвърли войници от Афганистан в Ирак.

Изпълнението на плана минава през голямо разместване на военни части и би превърнало морската пехота в основна американска сила в Афганистан за една война, която е по-популярна от тази в Ирак, отбелязва "Ню Йорк таймс".

Предложението е било направено миналата седмица на заседание при закрити врата на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили и командващите американските войски по региони, свикано от министъра на отбраната Робърт Гейтс. В момента предложението се разглежда, уточнява вестникът.

Сътрудници на Гейтс и новия председател на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили адмирал Майкъл Мълън твърдят, че корпусът на морската пехота не е представял такова предложение официално.

"Ню Йорк таймс" коментира, че този проект е първата реална нова идея, откакто Белият дом подкрепи миналия месец план за започване на постепенно изтегляне на американския контингент от Ирак. Той обаче сигнализира също така, че Съединените щати ще запазят военното си присъствие в тази страна през следващите години.

В момента няма големи подразделения на морската пехота в Афганистан, отбелязва "Ню Йорк таймс". В Ирак служат около 25 хиляди морски пехотинци при общо 160 хиляди американски войници.