Конференцията за Близкия изток не донесе мир
Конференцията за Близкия изток не донесе мир / снимки: БГНЕС

Конференцията за Близкия изток в САЩ не донесе мир, пише в коментар московският вестник "РБК дейли". За Джордж Буш форумът стана възможност да напусне Белия дом и да влезе в историята не като президента, започнал войните в Ирак и Афганистан, а като човек, съдействал за развитие на мирния процес в една гореща точка, резюмира изданието мнение на наблюдател от "Икономист интелиджънс юнит".

Не бяха постигнати обаче никакви мирни споразумения между израелците и палестинците, а само споразумение за намерения "да се спре кръвопролитието" и да се планира началото на преговори за 12 декември, отбелязва авторът.

Палестинският лидер Махмуд Абас получи от израелския премиер Ехуд Олмерт устни уверения, че до края на 2008 година, тоест преди Буш да си отиде от Белия дом, преговорният процес ще бъде приключен. Палестинците пък, според съветник на Абас, изобщо не са дали никакви обещания на Израел, пише вестникът.

Мирният план, който САЩ се опитват да натрапят на страните, е далеч от идеалния, а според експерти развитието му ще завърши с провал, посочва "РБК дейли". Конференцията в Анаполис е опит да се натрапи система на апартейд в палестинските територии, заявява пред вестника лондонски експерт. Според него постиженията от Анаполис ще загинат в момента, когато сблъсъците между израелци и палестинци се възобновят, "а това надали ще може да бъде избегнато".

"Палестина ще стане държава. А евреите в Израел ще станат етническо малцинство само след 50 години", убеден е обаче коментатор на "Московский комсомолец".

Израелските политици дават различни оценки за конференцията в Анаполис, посочва "Новие известия". Според един израелски министър форумът не е стигнал до сериозни политически постижения, а друг вижда в него "тласък в положителна посока за целия процес на близкоизточното регулиране", пояснява изданието.

Местни журналисти обаче са настроени скептично, отбелязва "Новие известия" и цитира директор на израелско радио, според когото повечето палестинци виждат във всяко предложение на САЩ или Израел "опасен капан, заложен от враговете им".

Хамас смята Анаполис за провал и не подкрепя идеята за мирна конференция в Москва, обобщава "Независимая газета" думи на втория човек в организацията Абу Марзук в интервю за изданието. "Историческият опит показва, че силата е по-ефективна от диалога", заявява представителят на Хамас. В контекста на все по-острото противопоставяне между Иран и САЩ конференцията придобива допълнителен смисъл, пише "Комерсант".

Арабските лидери присъстваха в пълен състав на форума и това бе от голямо значение не само като знак, че арабският свят подкрепя Махмуд Абас. Това бе също и демонстрация, призвана да покаже на Иран, че САЩ, ЕС и арабските държави могат да се обединят за решаване на близкоизточните проблеми, изтъква "Комерсант". (БТА)