Коментари в британския печат за данните за български и румънски имигранти в страната
Коментари в британския печат за данните за български и румънски имигранти в страната / netinfo

Британската преса отделя значително място на темата за имиграцията в страната след публикуваните вчера данни на вътрешното министерство.

"Таймс" отбелязва, че една от най-често посочваните професии от румънските и българските имигранти (общо около 8000 регистрирани през първите три месеца на годината) е "цирков артист" - основна при румънците и поставена на трето място от българите.

Въпреки предпазливостта на министрите, според които е твърде рано да се направи точна преценка, числата, изглежда, ще оборят твърденията на таблоидите, че 300 000 пришълци от Румъния и България "ще залеят" Великобритания през първите 20 месеца от присъединяването на двете държави към ЕС, пише "Гардиън". Ограниченията пред румънците и българите са най-строгите в Евросъюза. Министърът на вътрешните работи Джон Рийд блокира достъпа на всички работници с изключение на малка група висококвалифицирани професионалисти, 20 000 селскостопански работници, както и хора на частна практика, допълва всекидневникът.

"Сто и двадесет румънци и българи пристигат във Великобритания всеки ден" пишат "Дейли мейл" и уебсайтът thisislondon.co.uk. Противно на очакванията те да са водопроводчици и строители, румънците най-често са циркови артисти, а повечето от българите - майстор-готвачи, компютърни инженери, нерядко музиканти, изследователи и хотелски персонал.

Изданията цитират държавният министър за гражданството, имиграцията и националността Лиам Бърн, който казва, че макар да е твърде рано за точна оценка на резултата от присъединяването на България и Румъния към ЕС, първите сведения сочат, че политиката за ограничаване на достъпа до британския трудов пазар помага да се гарантира, че в него ще участват само онези, които има какво да предложат на Великобритания.

"По-малко от 200 имигранти от България и Румъния са кандидатствали за работа в Шотландия през първото тримесечие на 2007 г., потопът се оказа роса", отбелязва в. "Скотсман".

Всекидневникът цитира почетния български консул в Шотландия д-р Николай Желев, който казва, че статистиките са потвърдили думите му и прогнозите за имиграционна вълна след 1 януари са били неоснователни. "Скотсман" също обръща внимание на факта, че за разлика от гражданите на страни като Полша, българите и румънците са принудени да кандидатстват за работа по регистрационна схема и допълва, че вътрешното министерство е поело ангажимента до края на годината да преразгледа ограниченията. (БТА)