Аналена Бербок
Аналена Бербок / Getty Images
136 552 евро - толкова е излязъл на германския данъкоплатец перфектният вид на външната министърка Аналена Бербок. Канцлерът Шолц е похарчил за същите цели 40 000 евро, докато финансовият министър Линднер - само 650.

Отправеният от депутата Шефан Бранднер от "Алтернатива за Германия“ въпрос колко харчат германските политици за външния си вид получи подробен отговор от правителството - 28 страници, пише Deutsche Welle. В питането няма нищо необичайно - задаването на въпроси от депутатите на правителството е практика и важен инструмент за изпълняване на контролната функция от страна на законодателната власт.

Темите са различни - неотдавна например бе зададен въпрос дали правителството разполага с готов за подписване газов договор от руското правителство, с който се уреждат доставките на газ по "Северен поток 2". Този въпрос получи лаконичния отговор "Такъв договор няма", докато справката за макиажа, прическите и фотосесиите е доста по-подробна.

Аналена Бербок ходи навсякъде с личната си фризьорка

Както съобщава таблоидът "Билд" най-големи са разходите за стилисти и гримьори на външната министърка Аналена Бербок - 136 552 евро през 2022-а година. Основно разходно перо е заплатата на нейната фризьорка - 7500 евро месечно. Именно тези цифри се съдържат в дадения от германското правителство отговор на депутата от "Алтернатива за Германия", от който става ясно и, че фризьорката съпровожда министърката във всичките ѝ пътувания зад граница. Германското външно министерство е изразходвало и 178 764 евро за фотографи, за да изглежда неговата ръководителка добре на снимките.

Предоставената подробна информация показва и, че канцлерът Олаф Шолц е платил миналата година за добрия си външен вид 40 000 евро, а ако към тази сума се прибавят и разходите за фотографи, вече става дума за половин милион евро.

Министърът на икономиката и екологията на Германия Роберт Хабек е изразходвал за същите цели 11 500 евро, а най-икономичен се оказва министърът на финансите Кристиан Линднер - той е изхарчил миналата година само 650 евро.
Deutsche Welle