Коледа - по света и у нас
Коледа - по света и у нас / Reuters

Коледни базари, празнични венци, свещи, курабийки, елхи и... разбира се подаръци. Всичко това e характерно за германската Коледа, но дали и другите страни отбелязват този светъл празник по същия начин?

В Русия подаръците се разнасят от дядо Мраз, който е придружаван от внучката си Снежанка. Те обаче раздават подаръците не на 25-и декември, а на седми януари. В празничните дни възрастните пък са заети с приготвянето на традиционните коледни ястия, които трябва да са 12 на брой.

Не само в Русия подаръците идват чак през Новата година. В Испания на 6 януари децата слагат парче хляб и прясна вода пред вратата за Тримата влъхви. Според преданията влъхвите възнаграждават добрите деца с подаръци, а на лошите оставят парченца въглени пред вратата. По Коледа испанците не украсяват елха, но вместо това декорират къщите си с коледни ясли и множество светещи лампички.

В САЩ най-важни са подаръците

Американците отдават особена чест на коледните празници. 96 процента от населението на Съединените Щати признават, че празнуват Коледа, независимо дали са християни или не. Най-важното за тях е, че навръх светлия празник Санта Клаус ще пристигне с пълен чувал с подаръци за децата. Пищно украсените къщи, както и светещите улици създават коледно настроение и поддържат веселия празничен дух.

Малко по на юг - в Мексико, коледните празненства изглеждат по съвсем друг начин. Те продължават от 15 до 24 декември и символизират търсенето на подслон на Мария и Йосиф. Тези предколедни празненства се казват "Посадас" и по време на тях хората канят гости и пият типичната за това време топла напитка Понче. За да почетат Рождество Христово, навръх Бъдни вечер те полагат символично фигурка на бебе в ясла. Едва след това могат да си разменят подаръците.

В южноамериканските страни подаръците се носят от различни личности. В Колумбия това е дядо Коледа, а в Чили - стар овчар. Бразилските дечица пък знаят, че по разбираеми причини Дядо Коледа може да се появи по бански, вместо с палто и шапка. В Аржентина пък Тримата мъдреци пълнят обувките на децата със сладости по пътя си за Витлеем.

Дядо Коледа по бански

В Африка думата Коледа е почти чуждица. Това е континентът, в който този празник се празнува най-рядко. Единствено в Египет 7 януари е обявен за официален празник. С традиционни ястия като сладкиши или рибни гозби египетските християни честват последната вечер преди предстоящите 14-дневни пости.

Не навсякъде по света студът и снегът са символ на Коледата. В далечна Австралия и Нова Зеландия по това време лятото е в разгара си. Това обаче не означава, че хората не празнуват. Санта Клаус остава верен на традицията и идва подобаващо облечен в зимно палто и с шейна. По вратите на къщите висят коледни венци, а стикери с лика на Дядо Коледа украсяват прозорците им. В най-известната австралийска коледна песничка пък се пее за това как Дядо Коледа разменя своята шейна с елени за шест бели кенгурута и помага по пътя си на едно изгубено кенгуру да намери майка си. След обилната вечеря на Бъдни вечер, на която се набляга на пуйката и коледния пудинг, обикновено на 25 декември се продължава с барбекю на плажа.

И Азия не изостава... В Индия еквивалент на християнската Коледа е празникът "бададин", който малко или много е породен от американските медии. Повечето индийски деца вярват под някаква форма в съществуването на дядо Коледа.

Коледа - по света и у нас
netinfo

Празнуване по неволя?

В Китай Коледата не фигурира в календара. Християните честват празника неофициално и основно вкъщи. Хонконг и Макао правят изключение, защото са били първоначално европейски колонии с християнско минало. В различни региони на страната обаче се появяват все по-често коледни мотиви, като украси или декорации, които усилват обществения интерес към празника. Датата 25 декември, на която китайците почитат паметта на загиналите във войната през 1947, не изглежда да е съвсем случайно избрана.

В Южна Корея нехристияните са приели по неволя някои коледни традиции като разменяне на подаръци, картички или празничната украса. Децата вярват в дядо Коледа, а на самия ден хората обикалят улиците, пеейки коледни песни.

В Япония Коледа не се приема като семеен празник, а по-скоро като повод за празнуване, организиране на партита и възможност за нови запознанства. На коледната вечер различни фирми от развлекателния бранш организират срещи с непознати и обичат да сватосват двойки. Независимо от това, че Коледа не се празнува официално, празникът е натрупал доста популярност. За разлика от Коледата, в Япония Нова година е семеен празник.

Коледа - по света и у нас
netinfo