Кой бе Лучано Павароти
Кой бе Лучано Павароти / netinfo

Лучано Павароти е роден в Модена, Италия. Музикалният му дебют е на 29 април 1961 г. като Родолфо от операта „Бохеми”. Тази роля е неговата визитна картичка. Американският му дебют е през февруари 1965 г. в Маями в Lucia di Lammermoor с Joan Sutherland. Големият му успех идва на 17 февруари 1972 г. в произведението на Доницети La Fille du Regiment, в нюйоркската Метрополитен, при което довежда публиката до лудост с изпълнението си в основната ария. Извикан е на бис 17 пъти.

Павароти става познато име благодарение на поредицата телевизионни изяви, най-значимата от които в ролята на Родолфо в първата телевизионна опера, през март 1977 г. Тя събира най-голямата зрителска аудитория, която телевизионна опера някога е отчитала.

В колекцията си Павароти притежава много награди „Грами”, както и платинени и златни записи. През 90-те Павароти става известен с концертите си на открито. Първият от тях, в лондонския Хайд парк, е първият в историята на парка, който включва класическа музика и събира публика от около 150 000 души. През юни 1993 г. повече от 500 000 зрители се събират в нюйоркския Сентръл парк, за да видят представлението му, докато милиони по целия свят го гледат, застанали пред телевизионните екрани.

През следващия септември под сянката на Айфеловата кула Павароти пее за 300 000 зрители. Най-известните от тази поредица концерти са тези на тримата тенори – Павароти, Пласидо Доминго (някога негов конкурент) и Хосе Карерас. Записите на тези концерти надминават по продажби Елвис Пресли и Rolling Stones.