Климатичните промени са естествен процес
Климатичните промени са естествен процес / www.sxc.hu

Активистите на борбата с климатичните промени са прави. Изправени сме пред огромни изменения в климата на планетата. Те обаче грешат, при това сериозно, за причината. А препоръчаното решение - на стойност 27 трилиона долара - вероятно е още по-погрешно. Защо?

За климатичните изменения не е виновен човекът. Те са дело на Майката Природа, а "изсмукването" на газовете с парников ефект от атмосферата - твърде скромно решение. Трябва да се готвим по-скоро за огън и лед, да се пържим или измръзнем. Трябва да сме подготвени за истинска промяна.

Досега бяхме заблудени от невероятния си късмет. В последните два милиона години, през които извървяхме пътя от овладяващия каменните оръдия на труда нискочел Хомо еректус до интелигентния съвременен изобретател на градовете Хомо урбанис, сме преживели 60 ледени епохи. А през 120-те хиляди години, откакто сме придобили сегашния си физиологичен вид на Хомо сапиенс сме ставали свидетели на рязко глобално затопляне цели 20 пъти, като в повечето случаи температурите са скачали с не по-малко от 18 градуса за някакви си 20 години.

И всичко това се е случвало при отсъствието на комини и ауспуси, без съвременния човек да осквернява природата.

Късметът ли ни изневери? Преди 12 хиляди години ледената покривка, в чиято сянка сме оцелели два милиона години, се оттеглила, откривайки тучна нова Райска градина. В този рай ние "изобретихме" земеделието, парите, електрониката и настоящия си начин на живот. Климатичното спокойствие обаче продължи неестествено дълго и е много вероятно един ден това затишие да престане.

Защо? Какви са истинските причини, определящи земните закони - климат, който се колебае от влажна тропическа жега до вледеняващи мразове? Климат, който отлага вкаменелости на миди навръх планините и превръща пустини в морета и мочурища?

Земята е пътешественик. Запазването на ъгъла на оста й докато обикаля Слънцето е причина за значителните промени, които наричаме сезони - цикличния танц от лято до зима. Има обаче и друго. Планетата ни търпи особени колебания, известни като прецесия. Прецесията предизвика катаклизми, които се явяват на всеки 22 хиляди, 41 хиляди и 100 хиляди години и се наричат Цикли на Миланкович, по името на сръбския инженер и геофизик - техен откривател.

Колебанията на земната ос при пътуването ни около Слънцето обаче са само началото. Слънцето също е пътешественик. То обикаля черната дупка в центъра на галактиката на всеки 226 милиона години, следвано от съпровождащото го скромно ято планети, тоест - от нас. Резултатът?

Пътешествието около ядрото на галактиката е изпълнено с опасности. На всеки 143 милиона години, например, преминаваме през спирален ръкав на галактиката, който изхвърля към нас цели цунамита от космически лъчи. Тези лъчения предизвикват огромни климатични промени. Към това се добавят явления, на които астрономите са дали невинното название галактичен "пух" - огромни облаци космически прах, дебнещи по пътя на нашата слънчева система, които също причиняват драстични промени в климата.

Междувременно самото Слънце следва свой жизнен цикъл. В резултат на неговото съзряване, добрата стара земна повърхност днес е с 43 процента по-топла отколкото преди 4,5 милиарда години, когато Земята е възникнала от струпване на малки твърди небесни тела.

Каква е равносметката? Промените в климата и случайни метеори са станали причина планетата ни да преживее масово изтребление приблизително 142 пъти от зараждането на живота преди 3,83 милиарда години. Това прави средно по едно такова събитие на всеки 26,5 милиона години. Какво е причината за тези масови измирания ли? - Природата. Не е имало човешки същества, капиталисти, индустриалци или консуматорски общества, които да са виновни за тях.

Ние не искаме да станем жертва на такова измиране, нито бихме искали да видим как китове, слонове и панди поемат по пътя на трилобитите и динозаврите. Трябва да се подготвим за много по-мащабни промени от тези, които смятаме, че причиняваме. Трябва да се готвим за предизвикателството, което ни е накарало да еволюираме до настоящата си силно приспособима версия. Трябва да осъзнаем, че природата ни подлага на изпитания, а ние израстваме, като я надхитряваме. Трябва да сме готови за огън и лед и да знаем, че Майката природа не е мила и любезна. (БТА)

-----------
Хауърд Блум е автор на излязлата миналия месец книга "Геният на звяра: радикална ре-визия на капитализма", основател и ръководител на Съвета за насоки за усвояване на космоса.