Камерън срещу бившата си жена в борбата за Оскарите, нас ни няма
Камерън срещу бившата си жена в борбата за Оскарите, нас ни няма / снимки: Reuters, София Филм Фест
Камерън срещу бившата си жена в борбата за Оскарите, нас ни няма
25690
Камерън срещу бившата си жена в борбата за Оскарите, нас ни няма
  • Камерън срещу бившата си жена в борбата за Оскарите, нас ни няма

Българската лента "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде" на Стефан Командарев не успя да попадне сред петте номинирани за "Оскар" за чуждоезичен филм. В категорията ще се състезават заглавия от Израел, Аржентина, Перу, Франция и Германия. Между кого ще е борбата за Оскарите тази година беше обявено на церемония в Лос Анджелис, водена от президента на Американската киноакадемия и актрисата Ан Хатауей. "Аватар" на Джеймс Камерън " и "Болка" на бившата му съпруга Катрин Бигълоу получиха по девет номинации за най-престижните кинонагради. Те са в едни от основните категории - за най-добър филм, режисура, операторско майсторство.

Въпреки че не попадна сред номинираните за чуждоезичен филм, "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде" спокойно може да бъде определен като най-успешната ни продукция. Фактът, че Американската киноакадемия го забеляза и постави сред деветте филма, измежду които избра основните, състезаващи се за "Оскар", е безпрецедентен. В "Следобедният блок" на Дарик режисьорът Стефан Командарев коментира: "Този път сме в шортлистата, следващия път ще сме в петицата, пък и Оскар ще вземем някога. Вярно е, че имахме сериозни шансове, но нека да не сме лакоми. Дотук добре, сега подготвяме следващите филми".

Камерън срещу бившата си жена в борбата за Оскарите нас ни няма
netinfo


За първи път от 67 години в категорията най-добър филм вместо пет, са номинирани десет заглавия. Сред тях са "Аватар", "Болка", "Гадни копилета", "Скъпоценна", "Високо в небето". Режисьорите им Джеймс Камерън, Катрин Бигълоу, Куентин Тарантино, Лий Даниелс и Джейсън Райтман ще си оспорват режисьорския "Оскар".

При мъжете борбата ще е между Джеф Бриджис, Джордж Клуни, Колин Фърт, Морган Фрийман и Джеръми Ренър. Сандра Бълок, която вече взе "Златен глобус" за участието си в "Сляпата страна", ще се пробва и за "Оскар" в категорията главна женска роля. За да го получи, ще трябва да пребори Хелън Мирън, Кери Мълиган, Габъри Сидибе и Мерил Стрийп. Номинацията на Стрийп за "Оскар" за ролята в "Джули и Джулия" е 16-тата в кариерата й.

Мат Деймън, Уди Харелсън, Кристофър Плъмър, Стенли Тучи и Кристоф Валц попаднаха в категорията поддържаща мъжка роля. В дамския й еквивалент са Пенелопе Круз, Вера Фармига, Маги Джиленхол, Ана Кендрик и Моник.

Едва за втори път в историята на наградите сред номинираните за най-добър филм има и една анимация "В небето".

На 7 март ще бъдат раздадени най-престижните награди в света на киното. Церемонията е в "Кодак тийтър" в Лос Анджелис. Ще я водят Стив Мартин и Алек Болдуин.

Камерън срещу бившата си жена в борбата за Оскарите нас ни няма
netinfo