Какво наруши идилията в Атака?
Какво наруши идилията в Атака? / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Всичко това, което става в партия "Атака", е резултат от много дълъг процес. Хората са свидетели на едни ярки събития от личен и политически характер, но истината е, че проблемите в партията са поне от две години. Това каза в предаването "Челюсти" по Дарик анализаторът Антоанета Христова.

Тя обясни, че избирателите на "Атака" са хора, които играят срещу статуквото и имат мислене за това, търсят форма на справедливост и реванш. "Проблемите в "Атака" датират най-вече от момента, в който партията реши, че ще се кооперира с управляващите. Тогава започнаха политическите проблеми.", допълни Христова.

Според нея партия "Атака" е зачената по автентичен начин, защото е националистична партия и по този смисъл тя е лидерска, а в по-късното си развитие се превръща в семейна. "Извън лошото впечатление по отношение на семействената структура в партията, има и друга част от партийното въздействие и това са посланията и политиките. Не е само анти-ДПС говорене това, което направи впечатление в избирателите на "Атака", направи впечатление това, че те наистина имаха едно голямо "Не" на много неща, които българите по принцип или не одобряват, или се отнасят със съмнение, или просто не са наясно за какво стана въпрос, затова бягат от него", каза още Антоанета Христова.

Анализаторът Кольо Колев обясни, че ерозията в партията е от доста време и не е учудила никого, като в даден момент се е разбрало, че няма такава партия и ръководство, а само едно семейство. Той определи "Атака" като партия за семейна употреба. "Синът, вместо да му даваме пари, за да учи в Швейцария, го пращаме евродепутат. Едно девойче, дето го гласяхме за снаха, ще го сложим за избираемо място в листи и ще го направим депутат. Волен Сидеров и той депутат, жена му и тя депутат и сигурно има и някой братовчед, или някаква друга рода, а останалите вероятно са си платили", каза Колев.

Според него от тук нататък нещата в партията могат да бъдат нови, но не и със старите играчи.

Целият разговор в предаването "Челюсти":