Какво е казал Цветанов за Филчев?
Какво е казал Цветанов за Филчев? / снимка: Sofia Photo Agency

В интервю за Дойче Веле Юрген Рот посочи министър Цветанов като източник на информацията, че Филчев е поръчал убийството на Колев. Тъй като това не бе потвърдено от самия министър, Емилиян Лилов потърси още свидетелства:

Замесен ли е наистина бившият главен прокурор Никола Филчев в убийството на прокурора Николай Колев и на адвокатката Надежда Георгиева? Преди да търсим отговор на този въпрос, нека си припомним казаното от Юрген Рот в интервюто за Дойче Веле от понеделник:

"Той например ми разказа, че убийството на прокурора (Николай) Колев е било поръчано от тогавашния главен прокурор (Никола) Филчев, а (Алексей) Петров и неговите хора са изпълнили поръчката."

Цветанов за връзката Филчев-Колев-Петров

Това ни съобщи в понеделник германският разследващ журналист Юрген Рот, който току що се бе върнал от посещение в България, по време на което се е срещнал лично с вътрешния министър Цветан Цветанов. На въпрос дали е сигурен в казаното от министъра, германският журналист отговори, че разполага със запис на разговора. И тъй като министър Цветанов нито отрече, нито потвърди да е казвал това пред Рот, ние изискахме записа на разговора между двамата. Ето фрагмента от него, в който министър Цветанов говори за връзката Филчев-Колев-Петров:

"Имаше едно убийство, което беше много знаково в България - на прокурора Колев. За това убийство можете да се срещнете със съпругата на прокурора. Тя (съпругата) говори за умопромрачителни неща - за това, че поръчката идва от Филчев, а Алексей Петров и служители на баретите изпълняват поръчката. Има и едно убийство на една ямболска адвокатка. Всички говорят, че убиецът, т.е. поръчителят на убийството е същият..."

Това са буквално думите на министър Цветанов пред Юрген Рот. Записът потвърждава, че министър Цветанов се позовава на вдовицата на прокурора Колев, а не твърди сам, че Филчев е поръчал убийството. Това наложи отново да потърсим германския жуналист Юрген Рот. Попитахме го как да си обясним разминаването в интервюто и записа, който той любезно ни предостави:

"Не, очевидно е станало недоразумение. Министърът се позова на Едвин Сугарев и на вдовицата на убития прокурор. Но аз останах с впечатлението, че той смята за достоверни тези показания и че всичко това ще бъде част от разследването на случая."

Филчев отвръща на удара

Междувременно министър Цветан Цветанов конкретизира пред българска телевизия, че бившият главен прокурор Никола Филчев попада в кръга на заподозрените, а малко по-късно пред журналисти уточни, че трябва да се провери информацията от близките на прокурора Колев.

Не закъсня и реакцията на Филчев. По повод съобщението, че МВР го проверява за съпричастност към убийството на Николай Колев и това на ямболската адвокатка Надежда Георгиева, Филчев обвини министър Цветанов, че нарушава закона. "Досега мълчах, но всяко нещо има разумни граници", заяви бившият главен прокурор. На въпрос дали ще съди Цветанов за клевета Филчев отговори така: "Вижда ми се несериозно да го съдя. Очевидно е, че той е претоварен, изнервен е."