Кралски особи, кинозвезди, богати хора от целия свят: всички те искат децата им да бъдат възпитавани от най-добрите детегледачки. Екип на DW посети британския колеж „Норланд“, който от 125 години обучава елитни възпитателки.

Историята и традициите живеят в Бат, Великобритания. Още древните римляни са се наслаждавали на баните в този живописен курорт. Затова не е чудно, че именно тук се намира авторитетният традиционнен колеж - „Норланд“.

Норланд
netinfo

Детегледачките от колежа се смятат за всепризнат символ на висок статут сред световния елит. Американските кино звезди, както и руските олигарси искат децата им да бъдат подобаващо възпитавани по британски образец. 

Ако се загледаш в ученичките, бързащи за сутрешните занятия, веднага ще си кажеш, че това е разходка в миналото.

Ученичките Александра Мейнард и Емили Мартин са втора година в колежа и се гордеят с това. Те смятат, че униформата е част от работата. Приспособили са се напълно към ежедневието си.

Александра и Емили
netinfo

Британското кралско семейство разчита на дамите, от "Норланд".  Всяка от детегледачките си мечтае за работа в кралския двор, но пред хората ученичките се държат скромно. 

Строга визия и мила усмивка – бавачката на Джордж и Шарлот (СНИМКИ)

След завършване на колежа младите момичета излизат на трудовия пазар.

Съвременната Мери Попинз: Коя е дясната ръка на херцогиня Катрин? (СНИМКИ)

Преди това обаче всяка от тях е трябвало да плати обучението си в "Норланд", което излиза по 14 000 евро годишно. В обучението са включени не само специални готварски рецепти, детегледачките се научават как се стерилизират бебешки биберони и как да се държат с папараците.

бавачка
Gettyimages

Директорката на колежа добре познава предизвикателствата, стоящи пред една модерна детегледачка. Тя разказва, че от известно време в колежа се провеждат и и тренировки за киберсигурност с бивши служители от военните тайни служби. Детегледачките трябва да познават също опасностите на социалните мрежи.

г
netinfo

Вече започват да се търсят и мъже детегледачи, като един вид заместници на бащите, тъй като броят на богатите самотни майки се увеличава.

Чарлз Лензани е един от седемте мъже ученици. Приятелите му са били доста объркани в началото, защото работата не е типично мъжка. Заплащането вероятно е убедило приятелите му, че идеята си заслужава.

о
netinfo

Началната заплата на завършилите колежа възлиза на 40 000 евро. Затова всички са готови да работят с ентусиазъм.