Как се чувстват две български студентки в Калабрия като гражданки на ЕС?
Как се чувстват две български студентки в Калабрия като гражданки на ЕС? / netinfo
Вестник "Куотидиано дела Калабрия" описва днес преживяванията на две млади българки в Южна Италия.

Десислава и Мария са две нови гражданки на Европейския съюз. От 1 януари 2007 България е пълноправен член на обединена Европа и младите студентки от Калабрийския университет гледат по друг начин на своето бъдеще. Това личи от тяхното изражение и от внезапно появилите се усмивки на девойки, чиято единствена грижасега е да завършат образованието си по туристически науки и, защо не, да се венчаят в катедралата на Козенца, пише всекидневникът.

Преди две години Деси започва да работи като секретарка в спортен комплекс и програмен организатор в миниклуб в курорта Катандзаро Лидо. В началото не владее италиански и няма редовни документи. Нейната единствена опора е майка й, която преди нея работи в Калабрия, както и нейният годеник Милчо, с когото е свързана от още от детските години, прекарани в Плевен, продължава "Куотидиано дела Калабрия".

За колежката й Мария най-големият проблем е езикът. Документите й са наред, а нейната майка от години работи във Вибо Валенция и това улеснява влизането й в университета. Мария свежда поглед и се изчервява, защото не крие носталгията си по стария университет в София, където е следвала атомно инженерство. Усмихва се и когато заедно с Деси описва първата си академична седмица тук.

"Беше травмиращо, защото не знаехме къде са аудиториите, не успявахме да проследим лекциите - изобщо пълна трагедия, а се чувствахме и много самотни", споделят студентките.

Но с наближаването на дипломата се отдалечават много от проблемите. Далечен спомен е чувството, че си нелегален, опашките пред полицейското управление, страховете, че не си като всички останали студенти. Вече се чувстваме интегрирани и по нищо не се различаваме от калабрийците, цитира в заключение вестникът думите на момичетата. /БТА/