Как Саркози завладя американските сърца
Как Саркози завладя американските сърца / снимки: БГНЕС

Едно от събитията върху, които акцентира британският печат, е посещението на френския президент Никола Саркози в САЩ. В коментар, озаглавен "Отново влюбени", вестник "Гардиън" отбелязва, че за 26 часа Саркози се е опитал да завладее отново сърцата на американците с послание в духа на телевизия "Фокс нюз" - "Америка може да разчита на Франция".

Обръщението на президента към двете камари на Конгреса може за момент да е накарало законотворците да повярват, че френските и американските войници са стояли рамо до рамо във всеки конфликт от американската война за независимост до днес.

Не бе казана и дума за Ирак или факта, че предишният френски държавен глава Жак Ширак оглави европейската опозиция срещу войната. Саркози тържествено обеща френските военни да останат в Афганистан толкова дълго, колкото е необходимо, а в действителност Франция изтегля специалните си сили оттам, посочва всекидневникът. В друга статия на вестника се казва, че на продължилата години враждебност между САЩ и Франция официално е бил сложен край в 11 ч сутринта, когато Саркози влязъл в Камарата на представите сред бурни аплодисменти.

Според "Индипендънт" топлите слова на Саркози пред Конгреса прикриват дълбоките разногласия със САЩ. Саркози възвести нова ера в отношенията между двете страни, призовавайки Вашингтон да вярва на Европа. Този път за контраст, пише изданието, Ирак не бе споменат. Вместо това френският президент отправи твърдо предупреждение към Техеран с изразните средства на американския си колега Буш, заявявайки че перспективата за Иран, разполагащ с ядрено оръжие, е недопустима. Топлите думи на Саркози обаче маскират съществени политически различия. Той смъмри Вашингтон за отстъплението от свободната търговия и неуспешното присъединяването към Европа в борбата с глобалното затопляне, както и за слабия долар, предупреждавайки, че ако не се внимава, валутният безпорядък може да се превърне в икономическа война, чиято жертва ще бъдат всички, допълва изданието.

Речта на Саркози не е отмината и от вестник "Файненшъл таймс", който поставя ударение върху призивите на френския президент към САЩ за политика на силния долар. Саркози си спечели благоразположението на Вашингтон с решителната си позиция по въпроса за иранските ядрени амбиции и знака, че Франция може да се присъедини към военното командване на НАТО, коментира икономическото издание.

Никола Саркози измина дълъг път до заявената цел отново да покори сърцето на Америка, отбелязва "Дейли телеграф". Президентът вдигна девет пъти членовете на Конгреса на крака, след като обсипа САЩ с куп похвали за идеологията, енергията и жертвите, които са направили в името на свободата на другите.

В статия, публикувана едновременно във вестник "Интернешънъл хералд трибюн" и "Ню Йорк таймс", се посочва, че с речта си пред двете камари на Конгреса - рядко оказвана на държавен глава чест - Саркози изглежда изцяло е улучил верния тон, като говори за любовта си към американската мечта и културните икони на 20-те години, изрази възхищение към американските ценности и Мартин Лутър Кинг и благодари на САЩ за спасяването на Франция в двете световни войни, за възстановяването на Европа с плана "Маршал" и борбата с комунизма по време на Студената война.

Саркози обеща Франция да е партньор на Америка, подкрепи Буш за Иран и говори по телефона с Хилари Клинтън, пише "Вашингтон пост" и цитира думите на френския президент, че истината е, че французите обичат американците. Саркози и Буш прекараха по-голямата част от времето през последните два дни в опити да възстановят двустранните отношения, охладнели от 2003 година насам заради войната в Ирак.

Саркози обаче изглежда гледа напред, отвъд управлението на Буш, след като успя да отдели време за "неформален дружески разговор" с водача сред претендентите в демократическата партия на следващите президентските избори Хилари Клинтън, коментира вестникът. (БТА)