Как реагира светът на обявената от Косово независимост
Как реагира светът на обявената от Косово независимост / снимки: Владислав Велев, Юлиана Николова, Sofia Photo Agency

Русия незабавно подкрепи Сърбия, като отхвърли обявената независимост на Косово, докато повечето западни страни я приеха сдържано. След Вашингтон, и Европейският съюз призова към спокойствие, за да бъде избегнато всякакво насилие, предаде агенция Франс прес. Руското външно министерство заяви, че едностранната декларация за независимост е нарушение на суверенитета на Сърбия, на Хартата на ООН и на резолюция 1244 на Съвета за сигурност.

Испания няма да признае независимостта на Косово, заяви испанският външен министър Мигел Анхел Моратинос. Това стана при пристигането му на срещата на министрите на външните работи на държавите-членки на ЕС в Брюксел. „Испанското правителство няма да признае едностранния акт“ на косовския парламент, за обявяванрто на независимостта на провинцията, заяви Маратинос пред журналисти в Брюксел. „Ние смятаме, че това противоречи на международното право“, каза още той. Испанското правителство, което се бори с исканията за независимост от Баския и Каталуния, се опасява, че обявената независимост от Косово ще създаде прецедент и ще подхрани сепаратистките настроения в други части на света, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Словения, която председателства ЕС, призова всички страни в Косово да се държат отговорно и да избягват всякакво насилие.

Съединените щати заявиха днес, че вземат под внимание факта, че Косово обяви независимост и приветстваха обещанието на правителството му да приложи нормите на ООН за защита на етническите малцинства. Джордж Буш заяви, че признаването на Косово като държава от страна на САЩ ще стане съгласно препоръките в плана Ахтисаари, подкрепен от ООН.

Великобритания призна независимостта на Косово.

Ватикана призова политическите ръководители в Сърбия и в Косово към предпазливост и поиска от тях да се ангажират, че ще избегнат насилието.

Швейцария подкрепя косовските власти, но само ако се ангажират да защитават правата на всички малцинства и ако Косово не се превърне в еднонационална държава, съобщи външният министър Мишлин Калми-Рей.

Португалия призова към единство и отговорност ЕС след обявяването на независимост на Косово, съобщи външният министър Луиш Амаду.

Холандия няма да взима бързи решения за признаването на Косово, заяви външният министър Максим Ферхаген. Първостепенно значение има стабилността на Косово и на Балканите, подчерта той, призова косовските албанци и сърбите към въздържаност и подчерта, че само спазването на правата на всички граждани от страна на косовските власти ще допусне възможността независимостта да бъде призната. 

Германското правителство ще проведе заседание в сряда, за да реши дали да признае независимостта на Косово, съобщи външният министър Щайнмайер.  

Как реагира светът на обявената от Косово независимост
netinfo

Италия възнамерява да признае независимостта на Косово. Това заяви днес в Брюксел италианският външен министър Масимо Д'Алема.

Франция признава независимостта на Косово. Това заяви френският външен министър Бернар Кушнер след срещата на външните министри на държавите-членки на ЕС. Кушнер заяви, че президентът на Франция Никола Саркози е написал писмо до президента на Косово за официалното признаване на независимостта на областта.

Белгия "констатира" обявяването на независимост от Косово, но иска да изчака днешната среща на външните министри от ЕС, преди да се произнесе по въпроса за признаването, съобщи външният министър Карел де Гухт.

Ирландия съобщи вчера намерението си да признае независимостта на Косово, а Великобритания отбеляза, че става въпрос за "важно развитие".

Словакия не смята засега да признава независимостта на Косово, съобщи словашкото външно министерство.Страната изразява готовност да заеме позиция за независимостта на Косово в срок до 120 дни, тоест в рамките на преходния период, в който ООН ще предава правомощията си на мисията на ЕС и на косовските органи.

Австрия ще съобщи позицията си за независимостта на Косово след заседанието на външните министри на ЕС в Брюксел днес, но австрийският външен министър Урсула Пласник смята, че независимостта е неизбежна.

Чешкият президент Вацлав Клаус предупреди за опасността от "ефект на доминото".

Полша е за максимално единна позиция на ЕС по въпроса за Косово и ще вземе решението си, като държи сметка за развитието на събитията на Балканите и дебатите в ЕС, съобщи полският външен министър Радослав Сикорски.

Норвегия внимателно ще проучи декларацията за независимост на Косово и едва след това ще вземе решение да признае или не независимостта, заяви норвежкото външно министерство.

Как реагира светът на обявената от Косово независимост
netinfo
Израел ще формулира позицията си за Косово по-късно, съобщи външното министерство на страната.

Грузия няма намерение да признава независимостта на Косово, заявиха представители на парламента и правителството на страната, цитирани от ИТАР-ТАСС.

Шри Ланка, която се бори с тамилските сепаратисти, заяви, че става въпрос за "тежък прецедент", който може да бъде "тежка заплаха за международния мир и сигурност", предаде агенция Франс прес. (Информация от Българската телеграфна агенция”)

Индонезия заяви, че няма да признае едностранно обявената независимост на Косово. Властите в Джакарта смятат, че подобни действия могат да активизират сепаратистичните движения в самата Индонезия, информира БГНЕС.

Япония пък обяви, че вероятно след време ще признае Косово като независима държава, след едностранното провъзгласяване на независимост от провинцията.

Тайванското правителство поздрави Косово във връзка с неговата декларация за обявяване на независимост от Сърбия, призовавайки за уважаване на правото на самоопроделение, предаде Франс прес.

Виетнам заяви, че се противопоставя на едностранната декларация за независимост на Косово. Посланикът на Виетнам в ООН Ле Луонг Минх потвърди становището на Виетнам, че едностранната декларация за независимост на Косово противоречи на правилното прилагане на Резолюция 1244 на Съвета за сигурност. Това ще допринесе за усложняването на положението в Косово и на Балканите.
Как реагира светът на обявената от Косово независимост
netinfo

Чехия няма да се колебае относно признаването на независимостта на Косово. Прага ще следи дали косовското правителство ще изпълни всички точки от плана на Ахтисаари, което обеща и дали ще избухне насилие срещу сърбите. Това каза чешкият външен министър Карел Шварценберг за вестник “Лидове новини”. Той не уточни колко дълго ще продължи това наблюдаване. Шварценберг потвърди, че ЕС има и план Б, който ще бъде приложен, ако се стигне до някакво кръвопролитие.

Румъния счита за незаконен акта по обявяването на едностранната декларация за независимост на Косово, заяви днес румънският президент Траян Бъсеску. Президентът Бъсеску направи изявление след среща с ръководителите на парламентарно представените политически партии.В нея участва и премиерът Калин Търичану, предава БГНЕС, цитирайки Медиафакс.
Афганистан признава правото на Косово на независимост, което е част от демократичните ценности и човешките права, се казва в комюнике на външното министерство. Кабул приема решението на Косово и резолюциите на ООН по този въпрос, съобщи говорителят на министерството Султан Ахмад Бахеен.

Молдова заяви, че обявяването на независимостта на Косово е фактор за дестабилизация в Европа. Позицията на страната беше оповестена с декларация на правителството. В документа се посочва още, че подобно разрешение е не само нарочно нарушение на териториалната цялост на Сърбия, но също сериозен фактор за дестабилизиране на Европа, който стимулира сепаратистки стремежи във всички конфликтни зони.

Голямото мнозинство европейски страни ще признае под една или друга форма независимостта на Косово до месец. Това заяви шведският външен министър Карл Билд.

Повече за обявяването на независимост от страна на Косово четете ТУК