Как двама български лекари сбъднаха американската си мечта
Как двама български лекари сбъднаха американската си мечта / netinfo

Американският в. "Бостън хералд" публикува разказ за двама български лекари, успели да превърнат американската си мечта в реалност.

Георги Димов, който в САЩ е по известен с името Джордж, и съпругата му Магдалена, са медици от Пловдив. Във втория по големина град в България Георги и бил общопрактикуващ лекар, а съпругата му зъболекар, пише американското издание.

"Но България не е Америка. Чел съм за Америка много, гледал съм за нея по филмите и знам, че тя е магнит за хората по целия свят. Обичам американския дух, върховната свобода, възможностите, които се отварят в Америка пред теб", разказва Георги пред бостънския ежедневник. Той допълва, че заради комунизма в родината си, Америка е била първоначално за него и съпругата му само недостижима мечта.

След падането на комунистическия режим през 1989 г. Георги и Магдалена решават да осъществят най-после мечтата си. Печелят лотарията "Зелена карта" през 1998 г. и година по-късно отпътуват за САЩ с тригодишния си син, с пет сака дрехи, с 2000 долара в джоба си, които били всички спестявания на майката на Георги.

Така семейство Димови пристига в град Тампа, в щата Флорида, без да знае и думичка английски. Георги започва работа като мияч на чинии в ресторант, после работи във фабрика, а накрая успява да си намери, заедно със съпругата си, работа в старчески дом, където двамата по цели дни сменят памперси на възрастни хора.

С първите си спестявания Георги си купува учебник по анатомия на английски. Зачита се, но 14 часа успява да прочете едва 6 страници, в които открива над 500 непознати думи, въпреки че повечето термини в медицината произхождат от латински и

Георги си мисли, че няма да има проблем с тях. Така той започва да подобрява езиковата си грамотност, като чете медицински книги и на десетата книга вече познанията му са много по-големи.

Съпругата му пък се посвещава на учението и през 2002 г. е приета в Бостънския университет. Семейството се мести в Бостън, където Георги си намира работа като разносвач на пици, а през свободното си време продължава да чете английски книги.

След време упоритият българин си казва, че трябва да работи с някои от света на медицината и тогава е одобрен за помощник на доктор Франк Конахан. Когато постъпва на работа при него, той не споменава, че е лекар. Притеснява се, че доктор Конахан може и да се изплаши, че той ще почне да се меси в лечението на пациентите му и да им дава съвети как да се лекуват по-добре.

Така Георги работи за лекаря две години, докато съпругата му учи по цял ден в стоматологичния факултет на Бостънския университет. Сега тя е на 37 години и практикува професията си Портсмут, в щата Ню Шемпшър. 38-годишният Георги, който междувременно е станал американски гражданин, пък довършва къщата им в Огъста, в щата Мейн.

"Обичам България и част от мене винаги ще си остане там, защото въпреки, че беше съсипана от комунистите, България е хубава страна", казва Георги за американското издание.

Драматичната история на българина стана обществено достояние, след като той моли доктор Конахан да го препоръча за програма за стажант-лекар. Тогава работодателят му с изненада установява, че две години е имал за помощник истински лекар, а го товарел с работа, която може да свърши и дете, прекарало само 6 часа в училище.

"Лекар съм от 30 години и ако някога нещата в страната ми се преобърнат наопаки, се питам дали ще мога да отида в чужда държава, без да знам и думичка от езика, който се говори там, и да започна всичко от началото, вършейки най-черна работа", казва възхитеният от съдбата на българина доктор Конахан. "Това, което Джордж и съпругата му, тези двама професионалисти, са постигнали, ме кара да се замисля за това на колко неща в живота си гледаме като на даденост, казва американският лекар.(БТА)