Кабил: Еврофондовете ще бъдат намалени, ако нямаме разплащателна агенция
Кабил: Еврофондовете ще бъдат намалени, ако нямаме разплащателна агенция / netinfo

Министърът на земеделието и горите Нихат Кабил в интервю за предаването "Денят" на "Дарик"

Разплащателната агенция беше една от критиките на Европейския съюз. Ще бъде ли акредитирана тя до 2007 гoдина?

Работим по първия предварителен междинен етап за изминалия период, откакто сме сключили договора с одитираща компания "Гранд Ортон", който вече имаме. Подписах плана за работа на тази одитираща фирма, като компетентен орган според закона за следващия период от две седмици. Така че много сериозен екип от тази агенция работи и аз съм убеден, че до края на месец ноември ще имам предварителния доклад, а до 15 декември ще имам и окончателния доклад, на базата на който да пристъпя към акт на акредитация.

Има ли опасност да бъдат орязани или намалени с 25% еврофондовете?

Това намаляване, за което се говори, евентуално ще бъде задействано от Европейската комисия, ако ние нямаме акредитирана разплащателна агенция и съответно интегрирана система за администриране и контрол. Всъщност неакредитирането на агенцията до края на този година и пследваща проверка, която ще бъде осъществена от Европейската комисия, ще бъдат формалното основание евентуално тези средства да бъдат намалени първата година с 25%. Аз се надявам, че до това няма д асе стигне, за да могат нашите земеделски производители още от първата година да си поучат предвидените субсидии на площ за тях.

Вие споменахте, че съществува опасност да бъде забранен износът на необработено свинско месо за Европейския съюз. Колко реална е тази опасност?

Тепърва това се установява в нашата страна. Ние имахме две огнища в района на град Елхово, Ямболско и около Поморие, които огнища, съгласно правилата на Европейския съюз, сме ги ликвидирали. Така че очаквам решението на Европейската комисия. Ние ще имаме забрана за износ на живи животни за износ на термично обработени продукти от свинско месо за Европейския съюз. Да не гледаме само песимистично. Европейската комисия с тази дата ни дава възможност ние да станем членове на Европейския съюз и да участваме пълноправно в общата земеделска политика, което държа да подчертая, е един голям шанс и предизвикателство за аграрния ни сектор.

Вие споменахте, че трябва да се създаде активна агенция за контрол върху храните…

Разбира се, това е моя позиция от много време насам.

И имате вече мнение къде трябва да бъде тази агенция?

Решението къде да бъде не е мое. Не претендирам, че трябва да бъде към Министерство на земеделието, но тя трябва да съществува.