Израел съжалява за невинните жертви
Израел съжалява за невинните жертви / netinfo

Конфликтът между Израел и Ливан се задълбочава с всяка изминала минута. Бейрут, столицата на Ливан бавно се срива със земното равнище, но за това си има ясни и конкрeтни причини според колегата ни от израелското радио в Тел Авив „Колхай” – Мартин Тухфелд.

Политическият анализатор от Израел твърди, че страната му няма изход и няма друг начин, по който да реагира в този труден момент. Тухфелд твърди, че демократичната държава Израел е с едно от най-миролюбивите населения, но въпреки това насърчава атаките над Ливан и се благодари за продължаващата подкрепа от страна на държави като Съединените Щати, Франция и Великобритания.

Интервю на Христо Митов.

Правителството на Израел не обвинява само терористичната организация Хизбула, а и Ливанското правителство. Ние искаме международната общност да прояви разбиране към нас и нашите действия в Ливан. Израелското правителство наистина съжалява за всичките невинни жертви, които пострадаха по време на атаките. Светът обаче трябва да разбере, че когато Хизбула започна да внася оръжия в къщите на най-обикновените ливанци, Израел няма никакъв друг изход освен да нападне къщите, където се съхраняват тези ракети. Хората, които живеят в къщите, където са тези оръжия не са толкова невинни, защото те укриват Хизбула. Израелското правителство продължава дискусиите и с помощ на ЕС, Международната общност и разбира се, на щатите. Според мен всички разбират реакциите на Израел.

Има ли неоспорими доказателства, че оръжията наистина се крият в къщите, които Израел атакува?

Да. Вие знаете, че преди проблемът с Ливан, имахме проблеми с ивицата Газа. От там бяха изстреляни ракети към погранични градове в района на Газа. Разузнаването Израел за Газа е коренно различно от това за Ливан. Когато беше отвлечен наш войник в Газа, ние нямахме идея къде може да се намира. В Ливан е точно обратното, защото имаме разположена разузнавателна техника, антени и радари, чрез които разбираме какво точно става в Ливан и сме сигурни за къщите, в които се съхраняват оръжията на Хизбула.

Двама отвлечени войници основателна причина ли са за истинска война?

Да – израелското правителство няма никакъв друг избор. Но аз не мисле, че това е война, защото няма декларация за война от никоя от страните. Това, което правим, е да се опитаме да спасим нашите войници, защото миналия път, когато бяха отвлечени наши граждани, само техните тела бяха върнати на Израел. Войната не е нещо, което израелците искат. Ние сме миролюбив народ. Ние искаме сигурни граници, не искаме да виждаме как танкове нападат Ливан. Това е правилният избор на нашето правителство.

Да, на вие избивате невинни.

Да. Но ние искаме мир, ние сме демократична страна. Дори сега, когато разговаряме с вас, ливанците нападат израелски градове и стрелят по невинни израелци. Между другото днес терористите отново се опитаха да проникнат в Израел. Ако Ливан не спре войната и ние няма да можем да я спрем. Ние освободихме техните заложници, а те не ни признават като държава – продължават и до ден днешен да ни наричат Палестина.

Докога Израел ще разчита на помощта, идваща от запад и най-вече на тази от САЩ?

За жалост от деня на нашата независимост през 1948 ние винаги сме разчитали на подкрепата от Запад и най-вече от Щатите. Аз не виждам изход от тази ситуация. След избора на нов премиер и правителство, се задейства план за подобряване на отношенията с Палестина – премиерът иска да даде на Палестина западния бряг, за да може палестинците да си развият държавата. Новият ни премиер се срещна с Джордж Буш, с Жак Ширак и с Тони Блеър. Ние винаги се доверяваме на приятелите ни и винаги имаме нужда от помощ и пари от Западния съюз.