Историята на Африка и на исляма е под обстрел
Историята на Африка и на исляма е под обстрел / снимки: Reuters, архив

Някога Тимбукту беше известен като Африканската дъщеря на Кайро - древен град, чиито джамии и мавзолеи свидетелстват за ролята му като център на ислямската наука и изкуство, развили се преди стотици години по южните покрайнини на пустинята Сахара, на кръстопътя между Африка, Европа и Арабския свят. Тази седмица свързани с Ал Кайда ислямисти унищожиха едно богато наследство, като разбиха с кирки глинените стени на гробници на светии, дебели на места до два метра.

Унищожаването на светините в Тимбукту, които ислямистите смятат за идолопоклонически суфистки храмове, напомня за унищожаването на статуите на Буда край афганистанския град Бамиан. То става в името на злобна форма на исляма, чужда на Мали и на всички с изключение на микроскопично малцинство африкански мюсюлмани.

Континентът е в шок. Малко архитектурни паметници са оцелели през опустошителните конфликти, колониализма и въздействието на климата в субсахарска Африка толкова дълго, колкото тези в Тимбукту. Малко монументи са успели до такава степен да опровергаят лъжливите твърдения от колониалната епоха, които все още битуват сред невежите умове, че историята в Африка е започнала едва след като европейците са донесли със себе си "прогреса". Само заради тяхното културно и историческо значение, никакви усилия не трябва да се пестят в опазването на останките от артефактите и архитектурата на Тимбукту, в спасяването на библиотеките, датиращи от 16-ти век.

Неоправданите разрушения, извършени от тези ислямистки бандити, трябва да послужат като сериозно предупреждение за опасностите, на които са изложени жителите на северно Мали след превземането му от екстремистите. Това е предупреждение и за останалата част на западна Африка и традиционно толерантната форма на исляма на континента.

Историята на Африка и на исляма е под обстрел
netinfo

Бунтът в северната част на Мали отчасти беше предизвикан от последиците от отстраняването на Муамар Кадафи и провала на усилията на западните съюзници да предотвратят потока от оръжия, туарегски бойци и екстремисти към южна Либия. Великобритания, Франция и САЩ заедно имат дълг и отговорност да помогнат за оправянето на бъркотията.

Докато Съветът за сигурност на ООН се чудеше дали да разреши регионална военна интервенция за връщането на северно Мали, свързаните с Ал Кайда екстремисти заздравиха контрола си върху територията. В резултат на това конфликтът стана магнит за екстремисти, идващи чак от Афганистан и Пакистан. Тазседмичните събития подчертават необходимостта от военни действия за спиране на този процес.

Разрушаването на джамиите трябва да послужи също като сигнал за тревога, отправен към Катар и други страни от мюсюлманския свят, чиято подкрепа е необходима за опазването на неговото богато наследство. Всякаква интервенция трябва да бъде преценена така, че Мали да не стане фронт за глобални джихадисти или сигнал за сбор на туарегски сепаратисти от целия регион.

Тимбукту е бил основан там, където са свършвали пътищата на керваните с камили и където злато и роби са били търгувани за сол. Днес търговията с наркотици и отвличанията на заложници са източник на финансовите средства на екстремистите, които го контролират. Някогашните управници са оставили зад себе си книги и изкуство. Днешните няма да оставят нищо освен руини.(БТА)