/ ThinkStock/Getty Images
Историк: Идеята за македонска нация е комунистическо изобретение
97914
Историк: Идеята за македонска нация е комунистическо изобретение
  • Историк: Идеята за македонска нация е комунистическо изобретение
Проблемът в  отношенията ни с Република  Македония остава миналото и за България най-важно е как в бъдеще в югозападната ни съседка ще интерпретират историята.

Република Северна Македония е новото име 

Това заяви пред  „Дарик”  проф. Илия Тодев от Македонския научен институт у нас. Според него подкрепата на страната ни за членството на Република Македония в НАТО и ЕС е правилна стъпка.

Заев: Договорът с България събуди Европа, а този с Гърция трябва да я мотивира

За македонска нация може да се говори едва от 1944 година. Тя е изобретение на Коминтерна, посочи историкът и допълни, че правителството и политиците ни не трябва да са безразлични към интерпретациите на историята в Република Македония.

Велизар Енчев: Договорът между Гърция и Македония е историческо поражение за България

За България е важно дали по пътя си към НАТО и ЕС, а и като евентуален техен член, Република Македония ще се държи  коректно към миналото, заяви проф. Тодев.

"Дали те ще признаят, че за македонска нация може да се говори едва от 1944 г., ще признаят ли, че идеята за такава нация принадлежи на Коминтерна - тя е едно болшевишко, комунистическо изобретение. Ще признаят ли, че в името на тази фалшива македонска нация за извършени насилие, престъпление, проливана е кръв... Аз не съм много сигурен", коментира проф. Тодев.

Властите у нас за „Северна Македония”: от ядосано „не” до приветстващо „да”

Той допълни, че Българската академия на науките и Института за национална история в Скопие вече работят по съвместни проекти и дават пример как досегашните различия могат да бъдат преодолени.

Ако в Република Македония има ребългаризация, тя ще засегне най-напред съзнанието и представата за миналото, ще стане бавно, в продължение на години и поколения, коментира още историкът.