Ислямисти заплашват неверниците с отровна козметика
Ислямисти заплашват неверниците с отровна козметика / netinfo

Използването на неконвенционални, нетрадиционни въоръжения е специфична особеност на съвременния джихад, официално започнал със събарянето на американските кули "близнаци". Муджахидините превръщат в оръжия или инструменти за вредителска дейност сравнително мирни изобретения на враждебната за тях цивилизация.

Освен самолетите, с чиято помощ бе извършен атентатът на века, те вземат на въоръжение автомобили, спрейове, машинни лагери, електронни часовници, паспорти на западни държави и дори дамски списания.

Интернет също се нареди сред най-важните ресурси за борба срещу неверниците. Ислямистките форуми в мрежата станаха аналози на западните "мозъчни тръстове", където се обсъждат нови методики за водене на джихада.

Много от тези форуми редовно се следят от западните специални служби в стремежа им да бъдат в течение на най-новите потенциални заплахи за сигурността.

Има данни, че напоследък в споменатите форуми се дискутират възможности за масови атентати с употреба на отровни и опасни вещества. И то такива, с каквито човек може лесно да се сдобие във всяка цивилизована страна.

Според западни източници темата за използване на "битови отрови" в атентати отдавна не е била обсъждана в Интернет. Измина доста време от последния път, когато терористи наистина се канеха да употребят отровни химикали. През май 2005 г. руската Федерална служба за сигурност откри в Ингушетия голям склад с цианиди, подготвени за използване при атентати в големи градове в Чечения около Празника на победата - 9 май.

През октомври с. г. френските тайни служби обезвредиха т. нар. чеченска мрежа, свързана с Абу Атия, емисар на Ал Каида в Кавказ. Бойци от тази групировка, чеченци и хора от близкоизточни държави, бяха докарали в Европа товар от отровни вещества - ботулин, рицин и цианид.

Общо погледнато, след атентатите от 11 септември специални служби от различни европейски страни са предотвратили най-малко три атентата с отровни химикали. След известно прекъсване днес използването на отрови може отново да се върне на мода. Но в малко по-различен вид.

Някой си Уадж ал Камар предлага в един от "авторитетните" форуми "най-популярния" и прост начин да се води джихад срещу американците, "за да бъдат прогонени от Арабския полуостров" - добавка на цианиди в различни лосиони и мазила за тяло.

Авторът на "патента" явно е специалист по въпроса. По думите му трябва да се избират онези лосиони, които разширяват кожните пори, следователно ускоряват попиването на отровните химикали. Според Ал Камар ислямистите са правили подобни експерименти върху зайци, тъй като при тях "нивото на кръвното налягане е същото като при хората".

Представени са доста методики за употреба на отровни смеси. Ислямистите предлагат с тях да се намазват дръжките на вратите в жилищата на американците и тези на колите им, да се разпръсква емулсия от лосион, примесен с цианиди, край вентилационните системи на различни заведения и сгради...

Оживената дискусия в Интернет породи и други идеи - да се наливат цианиди в тестерите на лосиони и кремове по магазините и в други опаковки, достъпни за купувачите. Изразена бе и грижа за мюсюлманските жени - те не използвали сравнително скъпите мазила и кремове, тъй че нямало защо да се страхуват. Щели да пострадат главно американки и "неистински мюсюлманки".

Освен цианиди се предлага неверниците да бъдат тровени с инсектициди, каквито доста лесно могат да се купят от селскостопански магазини. Ал Камар дава няколко рецепти да се повиши отровното въздействие на различни вещества и смеси, като отбелязва, че не е задължително да се търси смъртоносен резултат - масовите отравяния будят ужас сами по себе си.

Той предлага също да се инжектира натриев оксид или пероксид в плодове и зеленчуци от дюкяните, където пазаруват американци. Разказва много подробно как може да бъдат купени или получени самостоятелно тези вещества, описва какви дози от една или друга отрова и с каква точно цел трябва да се използват, по колко да се инжектира в портокал и по колко - в домат. Дава и стриктни указания как да се преработват в емулсии или спрейове готовите отровни вещества.

Според източници от САЩ Ал Камар явно е псевдоним на фармацевт, тъй като употребява множество професионални термини.

Западните специални служби внимателно следят съобщенията на този ислямист и предизвиканите дискусии, особено около коледните и новогодишните празници, помрачени от куп предупреждения за атентати.

Каква всъщност е опасността? Първо, от "препоръките" може да се възползват несвързани с терористични мрежи бойци "самодейци" от цял свят. От "испанските мароканци" до "френските либийци" и "американските пакистанци", които вместо "откритите" атентати от миналото със стрелба и експлозии биха предпочели тайния "отровителски" терор.

Превантивни действия срещу подобни терористи на практика са невъзможни - те не купуват нито оръжие, нито експлозиви. Не е възможно и да бъдат заловени, докато се снабдяват с цианиди или пестициди - покупката им не е наказуема, а дори и малко количество отрова е достатъчно за един атентат.

Само случайност или явен пропуск издават понякога потенциалния терорист отровител. През декември например в САЩ бе задържан индиец от пакистански произход, опитал се с подозрителна бързина да получи лиценз за превоз на опасни химически вещества. Мохамед Юсуф Мулауала /28 г./ се изтървал и заявил на своя инструктор по кормуване, че иска да се научи само "да кара много бързо камион", а другите подробности не били важни. Ще припомним, че терористите самоубийци, превзели самолетите на 11 септември, също настоявали във въздушната школа да ги учат само на пилотиране, а не да излитат и да кацат.

Трудно е да кажем дали наистина хората в страните от "Дар ул харб" /"страните, обявили война на мюсюлманите" според ислямския светоглед, обяснява сайтът Islam.ru - б. р./ трябва да очакват вълна от атаки с цианид. Далеч по-сериозен е проблемът с това, че бойците на джихада намират все нови методи за борба срещу цивилизацията с помощта на нейните собствени постижения. А самата цивилизация няма нито средства, нито възможности да разбере как да се бори срещу своите противници - и срещу собствените си изобретения. (БТА)