Иран няма да се откаже от обогатяването на уран
Иран няма да се откаже от обогатяването на уран / netinfo
Иран няма да се откаже от обогатяването на уран, предаде Франс прес, цитирайки говорителя на иранското външно министерство Мохамад Али Хосейни.

Говорителят каза пред журналисти, че е изключено да бъде спряно обогатяването на уран и въпросът няма да бъде обсъждан на разговорите, предвидени за 25 април. В тях ще участват върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Хавиер Солана и главният преговарящ по ядрената програма на Техеран Али Лариджани.

В петък говорителката на Солана Кристина Галах не посочи къде ще се водят разговорите, но уточни, че те няма да са нито в Брюксел, нито в Техеран.

Говорителят на иранското външно министерство също каза, че не е уточнено мястото на срещата. Солана и Лариджани са разговаряли няколко пъти през изтеклите седмици във връзка с предвидените за 25 април разговори по иранската ядрена програма.

Хосейни каза, че преговори, които започват с добри намерения, ще доведат и до положителен резултат за двете страни. Той припомни, че най-важното е да се потвърди и гарантира правото на Иран да използва ядрените технологии за мирни цели въз основа на международните закони.

От юни 2006 г. Солана се опитва от името на петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН и Германия да издейства от иранските власти да се откажат от обогатяването на уран, за да започнат истински преговори по иранската ядрена програма.

За да убеди иранците, Солана им представи от името на шестте държави предложение за сътрудничество в политическата и икономическата област, както и в ядрената енергетика. Всичко това обаче е подчинено на предварителното условие Техеран да спре обогатяването на уран.