Индипендънт: Гордън стана зелен
Индипендънт: Гордън стана зелен / БГНЕС

Британски вестници коментират в електронните си издания речта на премиера Гордън Браун по екологичните проблеми, пред които е изправена страната.

"Гордън стана зелен!" е заглавие на вестник "Индипендънт". Най-голям интерес предизвиква намерението на Браун да сложи край на практиката в британските магазини да се раздават пластмасови торби за еднократна употреба.

Според "Таймс" това е явно популистки жест, който може да отклони вниманието от факта, че правителството заговори за необходимостта до средата на този век да се съкратят с 80 процента емисиите от парникови газове. Това означава радикална промяна на целия енергиен отрасъл на Великобритания. Задачата е благородна, съгласяват се еколозите. Но едва ли е изпълнима, смятат индустриалците, пише "Таймс".

Вестник "Гардиън" задава въпроса дали Браун ще може дори да пристъпи към изпълнение на амбициозните си планове.

Възниква въпросът дали Браун осъзнава, че обещаната "четвърта индустриална революция" ще се нуждае от приемане на правителствена стратегия, каквато в западния свят не е имало от 100 години, отбелязва вестникът.

"Браун обещава епични промени, сравними с плана Маршал след Втората световна война", пише в статията. Такива мерки не може да се постигнат с пазарни механизми и за тях ще е нужна небивала държавна намеса, отбелязва изданието.

Вестник "Индипендънт" обръща внимание на друг аспект от изказването на Браун. В него основните надежди за радикално съкращаване на емисиите парникови газове се свързват с появата на световен пазар на квоти за такива емисии, подобно на съществуващия в Европа. Засега обаче знаците за появата на такъв пазар са твърде малко, за да възприемаме сериозно подобен вариант, отбелязва вестникът.