Има ли живот след смъртна присъда
Има ли живот след смъртна присъда / netinfo

Под заглавие "Има ли живот след смъртната присъда" швейцарският вестник "24 часа" (24 heures) пише, че няколко месеца след освобождаването им петте български медицински сестри и палестинският лекар с българско гражданство изживяват трудна реадаптация.

След осем години и половина в затвори в Либия, днес те трябва да се научат отново да живеят, да възстановят връзките с близките си и да се подготвят да намерят работа, пише изданието.

"Оцелях в Либия, ще оцелея на свобода в България", каза в началото на седмицата Валя Червеняшка, цитирана от изданието. "Психиатрите ни обясниха, че реадаптацията ще бъде дълга, както за нас, така и за близките ни. Че телата ни са в България, но душите ни не са напуснали Либия", посочи още Червеняшка.

Медията посочва, че два месеца след освобождаването им медиците живеят в хотел близо до София в очакване да се настанят в предоставените им апартаменти. Според "24 часа" палестинският лекар изглежда се справя най-добре, след като е срещнал избраницата на сърцето си и възнамерява да се ожени за нея на 1 декември.

Швейцарският вестник пише още, че президентът на Франция Никола Саркози, който е на официално посещение в България, ще бъде удостоен с най-високото държавно отличие орден "Стара планина" с лента за изключително големите му заслуги за разрешаването на казуса с медиците. (БТА)