Идва мръсната зима на 2008-а!
Идва мръсната зима на 2008-а! / cнимка: Sofia Photo Agency

Винаги, когато Родината ми се озарява от наближаващи избори, настава едно странно време – тежко, лепкаво и мръсно… Мирише на власт, която отново ще се разиграва, нормалният човек има чувството, че вместо игра по правилата, се задава батална битка, оцветена с удари под пояса, компромати, дори най-обикновени ругатни. Погледнете през прозореца и ще видите, че и сега е така, защото именно сега, тези следващи няколко месеца се решава кой ще управлява… Мръсната зима на 2008-а ще реши следващите четири години на България, а не предизборната кампания месец преди деня на вота. Защото още търся българина, който е решил как да гласува заради кампанията на тази или онази партия. И защото в България има само два начина, с които да печелиш власт – първият, който обаче досега е непознат на нашите политически тикви, е като си седнеш на задника и си вършиш работата. Без телевизионни клипове за Независимостта, както и без да откриваш пред десетки камери реновирано шкафче в столовата на някоя детска градина или пет квадратни метра асфалтиран път. Да не си мислите, че няма да гласувам за Борисов, ако той поне малко улесни живота ми в този милионен град, или пък за Станишев, ако отлепи от дъното моята страна, която продължава да е най-бедната в този Европейски съюз. Аз съм десен избирател и се питам защо отново ме изправят пред дилемата да избирам по-малкото зло.

Идва мръсната зима на 2008-а, след която мастити политолози и социолози ще се питат защо българите не искат да ходят на избори. Ами затова, защото хиляди са като мен – нима ако имаше за кого, нямаше да го направя убедено.

Не искам да съм лош пророк, но, както вървят, тези хора няма да могат да ме спечелят за каузата си и през идващата мръсна зима на 2008-а. Дори и заради това, че вместо да си седнат на задника и да свършат нещо полезно, се занимават главно с медийните си образи. Аз работя този занаят и разбирам какво се случва – не съм от най-заклетите почитатели на Кеворкян, но знам, че абсолютно вярно е това, което казва той за заниманието на единици от гилдията. Пред „Труд" го беше формулирал удивително точно и кратко: „Челюстите им са заети да мелят политически субпродукти. Езиците им – да ги олигавят."

Сега за втория начин за печелене на власт – да сте чували нещо за Доган в последно време? Не ви питам дали сте го виждали, защото такъв въпрос е безсмислен… Сигурно не сте! Ами в момента този човек подготвя изборната нощ, когато отново ще има неяснота трета или втора да бъде пресконференцията на партията му. На изборите миналата година дори за няколко часа стоеше дилемата дали да не е първи. Ще го чуете тези дни на форум на младежката организация на партията си. Той не иска дебати и не обича много камерите – прави други неща. Законни или не чак толкова, не се наемам да твърдя…

Идва мръсната зима на 2008-а – пожелавам ви да имате търпението и нервите, за да разберете фалшив ли е подписът на Борисов под един договор за продажба, колко струва кампанията за 100 години Независимост и какви данъчни еквилибристики е правил или не е правил Пламен Юруков.