И Ставийски трябва да е в затвора
И Ставийски трябва да е в затвора / снимкa: Sofia Photo Agency, Камелия Атанасова

До месец Върховният съд ще каже какво решава за Максим Ставийски. Това стана ясно на заседание на най-висшите ни магистрати. Вариантите са два – или потвърждаване на смешната присъдата от 2 години и половина условно, или връщане на делото за доразглеждане. И макар второто да звучи по-скоро като протакане на крайното решение, е по-предпочитаното. То би означавало, че във Върховния съд все още работят хора, които смятат, че и един известен българин е редно да отиде в затвора.

Защото нищо не е в състояние да ме убеди, че има редица смекчаващи вината на световния шампион обстоятелства, че бил помагал след катастрофата, че се бил притеснил и той, че търчал насам-натам. По-скоро е пълно с редица утежняващи вината обстоятелства. Ставийски е шофирал в пияно състояние, без да спорим за точните промили и да задаваме въпроси защо те бяха променени. Ставийски е шофирал с превишена скорост, пъти над допустимата. Навлязъл е в насрещното платно с огромния си джип, военна машина „Хамър". Ставийски уби едно момче и прати в едногодишна кома друго момиче. И всичко това би трябвало да се накаже със затвор, защото в родната ни действителност е пълно с аналогични случаи, завършили с ефективни присъди.

Живка Боянова от Перник, която уби пияна трима младежи на вътрешноградската магистрала, вече лежи своите 14 години. Боян Георгиев, който размаза Кембъла на „Цариградско шосе”, заради високите си промили алкохол в кръвта, излежава петгодишна присъда. Хюсеин Хюсеин получи осем години затвор, заради това, че прегази във Варна, в пияно състояние, 15-годишния Денислав. Категорична съм, че мястото на тези хора е в затвора.

Причинената смърт в пияно състояние при катастрофа е вид убийство, което задължително трябва да се наказва с ефективни присъди. И тук няма никакво значение дали се казваш Живка, Боян, Хюсеин или Максим. Защото иначе ще си се трепем по пътищата, после ще си се разхождаме по улиците, а когато ни върнат книжките пак ще се качим в автомобилите си.

Максим Ставийски е прекрасен спортист. Изключително работлив и талантлив. Но Ставийски е безотговорен човек, лишен дори от всякакво чувство за самосъхранение. Доказва го видеото с червеното Ауди, което той шофира в Москва. Интересно ми е да знам защо въобще пътува извън България и с каква книжка кара кола в Русия.

На 5 август 2007 година Ставийски причини катастрофа, при която сериозно пострадаха поне 20 души. Петър, Мануела, другите младежи в колата, родителите им, хората в колата зад „Хондата" на Петър, техните близки. Самият Максим затри себе си и кариерата си, Албена Денкова живота си покрай него, а родителите на двамата шампиони се поболяха от нерви и мъка.

И всичко това може да се случи на всеки. Една идея по-сигурни могат да се чувстват само тези, които не си позволяват да пият и след това да карат. Лошото обаче е, че никога не можем да сме сигурни кой шофира срещу нас.