Холандците са в смут от българска измама със социалната им система
Холандците са в смут от българска измама със социалната им система / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Холандците са в смут от българска измама със социалната им система, пише вестник "Файненшъл таймс". Британският ежедневник припомня как холандска телевизия е показала на лаптоп на смаяния заместник-финансов министър десетки българи, които се хвалят, че са изиграли холандската система за отпускане на социални помощи.

Скандалните разкрития засилиха безпокойството на холандците дали тяхната щедра социална система може да издържи на засилващата се европейска интеграция. Подобна загриженост има навсякъде - в Германия, Великобритания и в цяла Западна Европа, където правилата на ЕС ще разрешат от следващата година неограничена имиграция от България и Румъния, отбелязва "Файненшъл таймс".

По време на дебати в парламента вчера холандският заместник-министър на финансите Франс Векерс от управляващата десноцентристка либерална партия установи, че се бори за самото си политическо оцеляване. Депутати както от дясната, така и от лявата опозиция го нападнаха за това, че е позволил пари на холандските данъкоплатци на стойност най-малко 95 милиона евро да бъдат пропилени заради измами в страната и чужбина, като неизвестна сума от тези пари е отишла при престъпници зад граница. Говорителят на леволибералната партия "Демократи-66" по финансовите въпроси Ваутер Колмес заяви, че скандалът заплашва "доверието в Европа, което ще изчезне, ако поляците, българите и румънците могат да извършват лесно измами". Повдигнатите по време на дебатите въпроси напомниха за напрежението, което нееднократно се появява в холандската политика през последните години, отбелязва "Файненшъл таймс".

Крайнодесният популист Герт Вилдерс разкритикува остро правителството, че предоставя помощ на изпитващите затруднения страни от Южна Европа и създаде сайт за подаване на оплаквания от източноевропейски имигранти. Гневът заради измамите със социалната система обаче обедини опозиционните партии от всички цветове на политическия спектър, посочва вестникът.

Управляващата коалиция на либералите и левоцентристката Партия на труда, две формации, които обещаха през предизборната кампания да вземат сурови мерки срещу престъпността, реагира смутено. Мнозина разкритикуваха Векерс, че е изглеждал изненадан по телевизията и че е казал първоначално, че не знае за проблема. Държавни служители, разгневени от тези изявления, показаха доклади от 2011 г., в които предупреждават заместник-финансовия министър за стотици случаи на измами от страна на чужденци със социални помощи.

Скандалът бе предизвикан от разкритията на холандската телевизионна програма Брандпунт, че български престъпници мамят холандската социална система от години, припомня "Файненшъл таймс".

Организаторите на схемите организирали жители на села да пътуват до Холандия, където българските граждани имат право да пребивават за известен период от време след присъединяването на България към ЕС през 2007 г. В Холандия те се регистрирали на адреси, наети от престъпниците, след което подавали молби за социални помощи за плащане на наема и детски помощи. Българите си откривали банкови сметки в Холандия, по които им били превеждани помощите, след което се връщали в България и теглели парите от банкомати. Организаторите на схемите взимали процент от сумата. Всичко излязло наяве, когато някои се оплакали на българската полиция, че не са получили парите, които им били обещани.

Измамата станала възможна благодарение на промяна в холандското законодателство от 2006 г., при която държавата първо предоставя социалните помощи и след това да проверява дали има основания за тяхното отпускане, пише "Файненшъл таймс". Целта е холандската социална система да стане по-удобна за гражданите. През 2007 г. бил регистриран само един случай на измама, но след това те бързо нараснали, като достигнали няколко стотици през 2011 г. Цялата сума на присвоените от българи пари остава неизвестна. Докато холандският печат нарича скандала "българската измама", повечето депутати са се съсредоточили върху грешките на своето правителство, като националистическият оттенък засега остава на заден план, отбелязва вестникът.

"Реакцията основно е доста циничното "А вие какво очаквахте?", отбелязва директорът на Холандския институт за социални изследвания Паул Схнабел. "От догодина българите са свободни да се установяват в Холандия, не може да се направи нищо по въпроса."(БТА)