Хашим Тачи: Косово ще бъде независима държава
Хашим Тачи: Косово ще бъде независима държава / netinfo

Кога и дали изобщо Косово ще получи своя статут на независимост? През юли във Виена преките преговори за бъдещия статут на Косово се провалиха. Въпреки, че австрийската столица бе домакин на среща между висши сръбски и косовски представители, след срещата стана ясно, че Белград иска да даде всичко освен независимост, а Прищина не иска нищо друго освен независимост.

Три месеца по–късно в София отново беше потвърдена тезата, че за Прищина единственият вариант продължава да е пълна независимост. Това заяви Хашим Тачи, лидерът на опозиционната Демократичната партия и ръководител на преговорния екип на Прищина за статута на Косово. Хачим Тачи е в страната ни по покана на Дипломатическия институт.

Продължавате ли да вярвате, че в края на годината Косово ще бъде независима държава с пълен суверенитет, чиито граждани ще имат пълни права, независимо от етническата си принадлежност?

Аз съм напълно убеден, че Косово ще бъде независима държава. Няма две мнения по въпроса. Знам, че новата декларация отваря една нова дилема за бъдещето на Косово, но вярвайте ми, ще приключим до края на 2006 година. Притеснявам се, че е под въпрос годината, в която ще обявим независимостта си. Но не се притеснявам за целта ни като цяло. Убеден съм, че ще я постигнем.

В проекта за нова Конституция на Сърбия е посочено, че Косово е интегрална част от територията на страната. Представители на управляващата коалиция в Белград предупредиха Брюксел, че даването на независимост на Косово може да доведе до идване на власт на националистите в Сърбия? Не сте ли съгласни на някакъв компромисен вариант?

Независимостта на Косово ще отвори вратата на Сърбия към Европейския съюз и НАТО. Това ще бъде едно ново начало за Косово и за региона. Независимостта на Косово ще сложи край на бивша Югославия. Хората от Косово заслужават независимостта си и скоро ще бъдат свободни.

Тоест въпросът за условна независимост не стои пред вас?

Косово не може да бъде част от Сърбия. Косово не е собственост на Сърбия. Затова ще бъде независима държава, която ще се интегрира в Европейския съюз и НАТО. Не ме разбирайте погрешно. Имаме нужда от диалога и помощта на съседите ни, но нямаме нужда да бъдем част от някоя съседна страна. Това, което искам да кажа, е че трябва да имаме едно много тясно сътрудничество с Албания, Македония и Черна Гора. Иска ми се Косово да има позитивен диалог и със Сърбия.

Според европейския комисар по въпросите на разширяването Оли Рен, ненужното отлагане на определянето на статута на Косово може да бъде "пагубно" за целия регион. Възможно ли е връщането на насилието в Косово?

Надявам се и се моля никога да не се повтарят събитията от 2004та година. Работим за мир, стабилност и интеграция. Надявам се хората да имат търпение и да повярват в политическите ни усилия.

С идването на независимостта на Косово, обаче няма да изчезне организирана престъпност.

Повярвайте ми ще бъдем безкомпромисни към престъпността и корупцията. Ще се борим с тях до край.

Вие как виждате статута си в независимо Косово?

Моето бъдеще е свързано с бъдещето на народа ми. Това означава партията ни да бъде първа в Косово. Да управлява страната ни, така както по времето на войната за свободата на Косово. Ще продължаваме да водим както по време на процеса за независимост.

Не веднъж и два пъти сте казвали, че правителството на Косово е корумпирано, под контрола на организираната престъпност и не е предприело мерки за завръщането на разселените сърби. Да ви разбирам ли правилно, че виждате независимостта на Косово в комплект с падането на правителството?

Е замислете се. Косово не е корумпирана страна като цяло. Обаче правителството е корумпирано. И да, разбира се с независимостта на Косово трябва да падне и настоящото правителство. И естествено Демократичната партия да поеме управлението на Косово.

Очаквате ли, че България ще ви помогне по пътя към Европейския съюз?

България е част от международните усилия за възстановяване на Косово. България е партньор на Косово и Косово е партньор на България.