Френският Либерасион разпредели ресорите на еврокомисарите
Френският Либерасион разпредели ресорите на еврокомисарите / cнимкa: DarikNews

Външният министър на България Румяна Желева, която е и кандидат за европейски комисар ще получи ресора правосъдие и вътрешни работи или този на разширяването на ЕС. Това пише френския вестник "Либерасион", който се позовава на проект за разпределение на портфейлите в следващата Европейска комисия. Очаква се съставът на новата ЕК да бъде обявен идната седмица.

Според публикацията, ресора, който не бъде даден на Румяна Желева, ще бъде поет от представителя на Словакия Марош Шелфкович. Изданието посочва, че френският кандидат Мишел Барние ще получи вътрешния пазар и данъчната политика, но без сектора на финансовите услуги, който ще е за унгареца Ласло Андор. Според статията земеделието ще се поеме от румънеца Дачан Чолос.

Германия, в лицето на Гюнтер Йотингер губи индустрията, която се поема от поляка Януш Левандовски и получава енергетиката. Комисарите от предишния състав на Европейската комисия получават исканите портфейли - холандката Нели Крус получава търговията, испанецът Хоакин Алмуния - конкуренцията, финландецът Оли Рен - икономическите и финансови въпроси, латвиецът Андрис Пиебалгс - социалните въпроси, представителката на Люксембург Вивиан Рединг запазва дигиталната икономика, към която се прибавя културата, италианецът Антонио Таяни продължава да отговаря за транспорта, естонецът Сим Калас за администрацията, а белгиецът Карел де Гухт за развитието, изброява БТА.

При новите портфейли този за климата и околната среда ще е за датчанката Кони Хедегаард, а този за правата на човека - за шведката Сесилия Малмстрьом. Сред други обсъждани в статията имена еврокомисар за бюджета ще е ирландката Мойра Гийгън-Куин, която в момента е член на Европейската сметна палата. Научноизследователската дейност ще се поеме от австриеца Йоханес Хан, образованието и морските въпроси ще се разпределят между гъркинята Мария Даманаки и представителката на Кипър Андрула Василиу, за структурните фондове еврокомисар се очаква да е литовецът Алгирдас Семета.