/ ThinkStock/Getty Images
След няколко месеца дрязги между Париж и Рим, Франция в крайна сметка отзова посланика си Кристиан Масе. Това не се е случвало от 1940 г., когато Италия обяви война на Франция. Отзоваването на посланици е често използвана процедура от изпращащата държава, за да покаже на приемащата своето несъгласие с една или друга нейна политика, пише в. "Фигаро". 

Откакто дойде на власт в Италия през пролетта на 2018 г. правителството на крайнодясната партия "Лига" и антисистемното Движение "Пет звезди", отношенията между Париж и Рим се влошиха значително. Макар охлаждането да се обяснява с натрупването от години на серия от недоразумения и озлобление, последните осем месеца бяха белязани от засилване на вербалните нападки между двете правителства, пише в. "Монд".

Въпреки че хрониката на неразбирателствата показваше ясно как отношенията се обтягат все повече и повече, по нищо не личеше, че предстои такъв рязък обрат. Чашата преля на 5 февруари, когато вицепремиерът на Италия Луиджи ди Майо се срещна в Париж с представители на френското протестно движение на "жълтите жилетки", за да опита - напразно - да сключи съюз преди европейските избори. 

"Вятърът на промяната премина оттатък Алпите", заяви след срещата Ди Майо, а коментарът му не бе приет никак добре от Париж. Преди време италианският вицепремиер обвини Франция, че умишлено е накарала Африка да обеднее и че е отговорна за притока на мигранти, бягащи от немотията към Италия. Не бяха малко и критиките на Рим за френските инициативи в Либия. Друга тема, която разделя от няколко месеца Париж и Рим, е бъдещето на проекта за високоскоростна железопътна линия Лион-Торино. Изразявайки желание да спре проекта, за да задоволи избирателите си, като изтъкна крайно несъответствие между разходите за този проект и очакваните ползи, Ди Майо вбеси Париж. Според Франция италианското правителство взима за заложник важен за развитието на двете страни проект с единствената цел да увеличи електоралната си подкрепа, отбелязва "Монд".
БТА