Едно време Финландия беше страна за пример. Днес обаче икономиката ѝ е закъсала, а безработицата не спира да расте. Затова финландското правителство стартира експеримент: гарантиран основен доход от 560 евро месечно.

Дърводелецът Юха Ярвинен не може да повярва на късмета си, когато получава писмото. Той е един от онези 2 000 финландци, които експериментално ще получават по 560 евро гарантиран основен доход в продължение на 2 години.

"Още преди да отворя писмото вече знаех, че е от социалното осигуряване. А като го прочетох ме обзе голяма радост", казва Юха.

Последните 5 години са били тежки и изпълнени с лишения за дърводелеца. Първо се разболява, после малката му фирма фалира. Оттогава насам вече не може да си намери постоянна работа.

Във финландският пристанищен град Ваза постоянната трудова заетост е рядкост. Юха намира временна работа, но доходите му се приспадат от помощите за безработни. А сега вече може да припечелва допълнително към гарантирания основен доход, без да му съкращават 560-те евро.

Кога ще ги стигнем европейците?

Пилотният проект е разработен от социално- осигурителната агенция "Кела". През следващите години Оли Кангаз от социалната служба "Кела" и неговите сътрудници ще се грижат за участниците в проекта.
Кангаз смята, че в бъдеще гарантираният основен доход ще стане правило, а постоянната заетост - изключение.

" Ако в бъдеще всеки има постоянна работа и добри доходи, а безработицата остане ниска, няма да имаме нужда от гарантиран основен доход. Ако обаче много хора работят при несигурни трудови условия и им се налага да изкарват пари на няколко различни места, основният доход ще стане много важен за мнозинав нашата страна", казва той.

Всъщност и днес много хора нямат никакви доходи. Финландската икономика е закъсала. Едно време Финландия беше образцовата страна в ЕС. Днес обаче мнозина страдат от несекващата криза. Опашките пред пунктовете за безплатни храни в Хелзинки никога не са били толкова дълги. Много финландци, които до вчера се чувстваха сигурни, днес са зависими от безплатните помощи.

Най-ниските минимални работни заплати в страните от ЕС са в България и Румъния

Хейки Хурсти ръководи пункт, който разпределя даренията от супермаркетите. "За нас това е един нормален ден. Отваряме два пъти седмично. И всеки път обслужваме около 3 000 души", казва той.

Хейки смята, че 560 евро е добър доход, макар че не стига за покриване на всички разходи.

Юха Ярвинен иска отново да си регистрира фирма. Гарантираният основен доход му отваря тази възможност. Вече ще може да пести и да натрупа начален капитал, и някой ден да може да започне отново.

"Основният доход осигурява прехраната на децата и сега мога да се концентрирам върху по-важни неща. Мога да се подготвя добре и отново да открия фирма", споделя плановете си той.

Юха е сигурен, че много други финландци също ще опитат. Според него тъкмо поради това, след края на експерименталния период във Финландия, ще се замислят дали да не въведат постоянен основен доход за всички,
 
Deutsche Welle