Ференц Дюрчани - жертва на свободното изказване
Ференц Дюрчани - жертва на свободното изказване / netinfo

Динамичният унгарски премиер Ференц Дюрчани успя със своята харизма да превърне социалистите в победители на изборите през април, но стана жертва на пословичния си навик да изказва собственото си мнение.

На 23 април 44-годишният бивш бизнесмен празнуваше с широка усмивка изборна победа, която може да се нарече лична и уникална в страна, където нито едно правителство не бе успяло да запази властта след падането на комунизма през 1989 г. Това бе завръщане във властта, при това с увеличено мнозинство.

Унгарската социалистическа партия (УСП), наследница на бившата комунистическа партия, която излезе от затрудненото си положение, спечели изборите с ясна преднина пред ФИДЕС - Унгарската гражданска партия на бившия премиер Виктор Орбан.

Верен на характера си, Дюрчани вчера си призна и пое отговорност за изявлението си, направено при закрити врата. Думите му шокираха най-вече унгарската десница, която ги определи като непристойни.

Днес той отказа да подаде оставка и потвръди намеренията си да възстанови финансовото равновесие чрез твърди мерки, които трябва да благоприятстват въвеждането на еврото. В реч пред депутати от своята социалистическа партия, произнесена при закрити врата през май тази година, Дюрчани заяви, че правителството е вършело глупости и лъгало година и половина. Запис на това изказване бе излъчен по унгарското радио в неделя.

В нощта на победата на изборите Дюрчани заяви, че партията е спечелила, но и че цялата страна е спечелила. Тогава той прикани Унгария да се обедини пред бъдещите предизвикателства, гледайки реалността.

Дюрчани е роден в бедно семейство в Папа, Западна Унгария, но бързо си изгражда име като става лидер на Унгарски комунистически младежки съюз през осемдесетте години на миналия век. След падането на комунистите Дюрчани заменя политиката с бизнеса, който го прави богат през първите години на съмнителната приватизация, започната от новия режим.

През 2004 г. Дюрчани става министър на децата, младежта и спорта, но заема мястото на подалия оставка премиер Петер Медеши. Образът му на енергичен и уверен в себе си човек успя да мобилизира съпартийците му, обезсърчени от атаките на опозицията. Той успя да привлече млади хора в партията си, в която дълго време членуваха само пенсионери.

Дюрчани е висок, слаб и усмихнат мъж. Справя се английския език, посещава рок концерти и e автор на уебсайт, който се следи всяка седмица от хиляди посетители. Там той говори за политика, за семейство, дори бе пуснал видеоклип, в който се прави на актьора Хю Грант.

В очите на консервативните си противници Дюрчани е опортунист без убеждения. Дюрчани е баща на четири деца и има три брака зад гърба си. /БТА/