Феноменът псувня
Феноменът псувня / снимки: sxc.hu, Reuters, архив

Откакто свят светува, човек изрича проклятия и псувни. Въпреки че не знаем, разбира се, как са ругаели неандерталците преди 100 000 години. Но защо обиждаме и кълнем? Кои са най-цветистите псувни и защо не можем без тях?

Според германския езиковед Райнхолд Аман първата известна дума, използвана като обида, е "куче", която се среща в староиндийския епос "Ригведа", възникнал преди 3000 години. Приблизително на същата възраст са и най-старите известни ни египетски псувни - например "Да те ... магаре!", която е в употреба до ден-днешен в арабския свят. "Но първият ругател е Бог", казва Аман и дава за пример Библията, където Бог проклина змията и Каин, и използва изрази от рода на "змийско изчадие".

Исус и телесната долница

Защо изобщо ругае човек? - Защото се ядосва и трябва да даде израз на гнева си. В психологията се говори за "каузална верига от три елемента - фрустрация, афект, агресия". От 45 години насам Райнхолд Аман се занимава професионално с изследване на ругатните. За него най-големите шампиони в тази дисциплина са източноевропейските евреи. "По две причини. Първо, в продължение на своята хилядолетна история те не са имали друго оръжие, освен думите и езика. И второ, защото идиш черпи от три езикови групи: немски, славянски и еврейско-арамейски."

Повечето еврейски ругатни са фокусирани в три теми: здраве, пари и религия. Но са винаги забавни, например: "Дано се прочуеш, та да кръстят някоя болест на теб!". Забавни са и персийските: "Да се изпърдя в брадата на баща ти!". Най-безсолни, според Аман, са ругатните в езиците на северноамериканските индианци и в тихоокеанските култури.

Най-остри били ругатните по адрес на членовете на семейството, особено разпространени в Азия и Африка, а за най-големи богохулци Аман обявява католиците - "от Бавария до Бразилия". Същевременно има страни и култури, където се ругае съвсем различно, отколкото по нашите ширини. Аман казва, че на един от островите в южния Пацифик човек не бива да споменава дори името на жената на някой друг мъж, ако не иска да го обиди тежко.

Защо най-вулгарните псувни бият изключително в телесната долница? Защото нарушават едно табу, твърди Аман. "Затова те са най-разпространени тъкмо в културите, където се държи най-много на приличието". Това противоречи обаче на факта, че на немски, да кажем, не съществуват обиди по адрес на майката, докато това е класиката в Русия, на Балканите и в цяла южна Европа.

Човешката низост

Интересно развитие са претърпели през вековете религиозните ругатни и богохулството. Навремето едно "По дяволите!" е било достатъчно, за да обидиш човек. Днес то не прави впечатление никому. Италианците и испанците продължават обаче да поддържат един забележителен речник в тази сфера: "Да те ... дванайсетимата апостоли на Христос с 24-те си яйца", или: "Да му с..а на Бога, на кръста и на дърводелеца, който го е направил - както и на кучия син, който е засадил дървото".

Феноменът псувня
netinfo

С течение на времето някои обидни думи са изгубили първоначалния си смисъл и са приели положителен оттенък. Така например немската Schwul е била навремето мръсна дума, но днес се използва със значение "гей", при това и от самите гейове. Чернокожите американски рапъри сами се наричат гордо nigga, ала горко му на онзи бял, който ги нарече така. Аман напомня, че понякога ефектът от използвания силен израз зависи от позицията на използвалия го. Той припомня шума, който се вдигна, когато бившият американски президент Буш-син нарече един журналист major league asshole, приблизително "първокласен задник".

Кое е най-важното, което Аман е научил в течение на дългогодишната си работа върху ругатните и обидните думи? "Колко подли са хората навсякъде по света. Колко безсрамно се нахвърлят и се гаврят с всички, които телесно, душевно или по някакъв друг начин се отклоняват от нормата", казва Аман.