Фатален ли е петък 13-и?
Фатален ли е петък 13-и? / снимка: sxc.hu

За много хора петък 13-и е фатална дата. На какво се дължи обаче този страх? Има ли културно-исторически причини за него? И какво показва статистиката - наистина ли в петък 13-и се случват повече нещастия от обикновено?

"На този ден винаги се опитвам да върша колкото е възможно по-малко важни неща. Не се качвам на самолет, например. Карам кола само ако наистина ми се налага. Но все пак отивам на работа", казва Сузане Ойен. За нея петък 13-и е странен ден. Архитектката от Хале се чувства несигурна на тази мистериозна дата, въпреки че досега в петък 13-и не й се е случвало нищо необичайно. За 33-годишната жена това е по-скоро странно шесто чувство, което е трудно за обяснение.

На какво се дължи суеверието?

"По принцип не съм суеверна. Черни котки, стълби, под които не бива да се минава, счупени огледала - това за мен са глупости. Добре де, трябва да призная, че чета хороскопа си. А петък 13-и някак си буди респект у мен. И аз не знам защо." Макар да казва, че не е суеверна, Сузане Ойен е преместила огледа на един строеж, който първоначално е бил насрочен за петък 13-и, на друга дата. За по-сигурно.

Няма доказана причина за страха от тази мистична дата. Статистиката сочи, че на този ден не се случват повече злополуки от обикновено. Томас Тойбел, психолог от Лайпциг, се опитва да открие причината за страха от този ден. И тъй като спортистите са считани за може би най-суеверните хора, те се оказват най-подходящи за неговия експеримент.

"Избрахме си играчи на голф. Направихме експеримента в един петък 13-и, след което го повторихме на 13-о число, което се падаше в друг ден от седмицата. Резултатите показаха, че попаденията на играчите в двата дни не се различаваха."

Откъде води началото си митът за нещастния петък 13-и? За християните денят петък има лоша слава. Според Библията Исус Христос е бил разпънат в петък. А Адам и Ева са опитали забранения плод също в един петък. Цифрата 13 пък се смята за числото на дявола, защото Юда е бил 13-ият на Тайната вечеря.

Ден като всички останали

Фаталната комбинация от деня петък и числото 13 се ражда в САЩ. Там петък 13-и придобива особено значение при втория голям борсов срив през 1927 година - т.нар. "черен петък". Теорията за фаталния ден се утвърждава някъде през 50-те години. Томас Тойбел знае само малко за културно-историческите причини за появата на тази теория. Той предпочита да се опира на фактите и на човешката психика, която според него просто наследява суеверния ритуал.

"Това е концепция, която съществува в обществото и се предава от поколение на поколение. Ако моите родители или приятелите ми възприемат тази концепция по някакъв начин, то и аз мога да я възприема. И ако наистина ми се случи нещо в един петък 13-и, тогава още повече ще повярвам в нея."

Ако някой като архитектката Сузане Ойен се опитва на този ден да избегне евентуални опасности, в крайна сметка пропуска нещо наистина важно, казва Томас Тойбел: "Така никога няма да разберете, че този ден е съвсем нормален като всички останали."